2018-08-05 16 瀏覽
今日系大埔行行下街朋友突然間覺得有點肚餓,系大埔依到搵野食一啲都吾難,就系轉角位比我地見到間名叫約和拉麵既拉麵店,門面比我既感覺好似置身日本一樣,店內環境舒適,店內座位雖然少,但已經坐滿人,另外一字排既座位式設計亦都舒服。睇咗一陣餐牌然後店員好有禮貌地推介我地食拉麵套餐,附送小食加飲品,我地就點咗一個原味豬骨拉麵同埋一個辛辣拉麵,小食方面,就選擇咗章魚小丸子和餃子,而飲品就大家都系揀可樂,等左大約15分鐘就上枱,吾算等得太耐。首先,賣相同其他拉麵無太大既分別,但原味豬骨拉麵湯底濃郁,麵質彈牙,味道比較出,然而辛辣拉麵,讚,因為朋友選擇咗大辣,辣度四粒星,麵質彈牙剛剛好,另外小食方面,章魚小丸子就算放涼都沒問題,都系保持住外脆內軟,而餃子就算不點餃子汁都好有鮮味。