2023-05-09 1172 瀏覽
.今日嚟到尖沙咀K11 Museum行街❤️,行到攰啦 朋友介紹咗我嚟食呢間五武士❤️-我哋叫嘅係$1480/per person 既testing menu😘,佢哋仲有一排好靚嘅海景位,不過因為我哋冇預早book 所以今次坐唔到,-高糖蕃茄沙律,係日本新潟縣出產,餐廳處理之後,佢嘅甜度高達10級,簡直甜到入心,但係佢嘅甜吾係會膩嗰種,而係甜絲絲嗰種,非常開胃。- 吞拿魚他他 除咗吞拿魚之外,仲有魚子同埋紫菜,吞拿魚口感厚實,非常有咬口,而且鹹鹹地好鮮味,再配合魚子同埋紫菜嘅味道,好正。-炸天婦羅 有冬菇番薯仲有炸魚肉,每款都好食各有特色,當中特別鍾意食炸魚,魚肉食落依然有口感,完全唔會鬆散,食嘅時候加上一點點鹽,令到佢嘅鮮味更加突出。-燒油甘魚鮫 燒得岩岩好,口感非常嫩,充滿油脂感,食落鹹鹹地,再加上檸檬汁嘅點綴,成個味道層次昇華左-哈爾鮑魚,通常呢種鮑魚都係位於北方較凍嘅地方,所以鮑魚雜質較少,味道較為清甜,食落口除咗有鮑魚嘅鮮味之外,仲有淡淡的香草味,側邊仲有香草同埋櫻花蝦調製嘅烏冬,一啖烏冬,一啖鮑魚,真係極之享受。-燒三品,有雞腎、雞軟骨同雞皮,好有日本地道風味,三種部位三種口感
燒三品,有雞腎、雞軟骨同雞皮,好有日本地道風味,三種部位三種口感,幾唔錯,不過略嫌鹹咗少少。
A5和牛薄燒,五成熟,⼀上枱見到PinkPink色,真係好吸引,和牛牛味濃郁,脂肪分布出眾,和牛包住青菜,增加口感之餘,亦都解膩,非常好嘅配搭。識嘅時候可以沾上廚師特配嘅汁或者鹽,別有一番風味。
壺漬海鮮湯,個湯由多種海鮮去熬製,味道非常清甜,當中帶暗仲有個嗰個佢哋話係日本嘅芫荽啦,有淡淡的海鮮味,亦都有點點嘅芫荽香,非常解膩。
日式炒飯
炒飯粒粒分明,炒得好干身,好有口感,另外特別嘅係炒飯,入面仲會有白飯魚魚苗一齊炒,淡淡的鮮味,加上口感,幾唔錯。
日本高知縣出產的夜需西瓜,係時令的,特別香甜。
2023-05-05