餐廳: 和昌潮味館
資訊:

2021-07-27 3029 瀏覽
早前曾嘗過滷水鵝三寶外賣兩次,感覺鵝肉質素高入味有肉香,今晚決定試試堂食如何!潮州米醋一上枱,已經香氣撲鼻,正鵝頭頸色澤麗亮,肉嫩皮爽,味透入骨。鵝三寶有鵝肉,鵝肝,鵝腸。鵝肉軟滑充滿濃濃滷汁香。鵝肝是新派做法,粉嫩滑溜帶著微微嘅甘香。鵝腸未算是肥美,剛剛能達標,始終要迎合本地口味。檸檬鴨湯入口清甜之餘還滲透著絲絲檸檬香氣。九肚魚烙呢個潮州pizza,整個烙都被九肚魚肉舖得滿滿,咬落脆脆烙邊連帶魚肉入口嘅感覺係幸福。韮菜粿雖然唔係我心目中形態,然而味道餡料都可以,餡料如果能夠再充實就會更好。本想點叫普寧豆腐,但廚房話今日唔賣,因為天氣太熱變壞咗倒哂!好!好!有借口再嚟食,要食哂餐牌為止。

潮州米醋一上枱,已經香氣撲鼻,正

鵝頭頸

鵝頭頸色澤麗亮,肉嫩皮爽,味透入骨。

鵝三寶

鵝三寶有鵝肉,鵝肝,鵝腸。
鵝肉軟滑充滿濃濃滷汁香。
鵝肝是新派做法,粉嫩滑溜帶著微微嘅甘香。
鵝腸未算是肥美,剛剛能達標,始終要迎合本地口味。
檸檬鴨湯

檸檬鴨湯入口清甜之餘還滲透著絲絲檸檬香氣。

九肚魚烙

韮菜粿

好!好!有借口再嚟食,要食哂餐牌為止。
2021-07-26
鵝頭頸