上次去大角咀利奧坊附近,經過間裝修得好有格調嘅西餐廳,今日黎開大角咀就諗起佢試下Cobalt。入到餐廳已經見到放滿唔同類型嘅酒,睇得出老闆應該都係愛酒之人。環境都幾舒適乾淨,好啱同朋友黎摸酒杯底傾計聚腳。見到餐廳排滿酒,我同朋友決定先叫杯白酒試下。呢隻酒有少少堅果味,飲落比較dry同飽滿,餘味悠長,我同朋友都覺得呢隻酒唔錯。餐廳食物選擇都算多,前菜﹑芝士﹑湯﹑小食﹑主菜﹑意粉﹑甜品咩都有。餐牌每道菜都會寫配咩酒比較適合,鍾意飲酒嘅人啱晒。店員服務態度好好,好nice,推介左幾道菜。脆炸原隻魷魚配香辣蛋黃醬 ($128)呢道菜係用左新鮮魷魚,一切落去好軟,已經感覺到同一般急凍魷嘅分別。外層炸得好香脆,魷魚好厚肉,咬落啖啖肉,肉質都好嫰滑,真係外脆內軟。呢個真心推介!香煎鵝肝牛肝菌闊蛋麵 ($158)一上枱已經聞到鵝肝好香,鵝肝入口即溶,但食落又唔會好油膩,牛肝菌醬味道好濃,闊蛋麵都好煙韌,唔錯。慢煮紐西蘭法式羊架 ($268)羊架我地叫左medium,上枱見到粉紅色嘅羊架已經覺得好吸引。羊架有2件,分量比一般餐廳大件,因為用左慢煮方法處理,所以肉質好嫰,好林,加埋旁邊嘅配菜同薯蓉,好食!
脆炸原隻魷魚配香辣蛋黃醬 ($128)
香煎鵝肝牛肝菌闊蛋麵 ($158)
慢煮紐西蘭法式羊架 ($268)
  • 脆炸原隻魷魚配香辣蛋黃醬