2018-08-02 1030 瀏覽
喺銅鑼灣lunch, 抬高頭就望到林林總總嘅食肆, 排部lift上樓上有時都係一種torture(尤其今日熱成咁). Why not去basement嘅地方食呢?喺Openrice Search到li間好就腳嘅店, 就在SOGO行過小小. 落樓梯時已感受到日式店家嘅細心, 每一級樓梯都拖過黎👍🏻入到去好有居酒屋🏮feel, 枱唔多, 最鐘意係li款日式卡位🤣(亂改名). *亮點*上面啲酒🍾攞酒黎!!!!!原來lunch嗌大部分野食都會配前菜, 漬物, 味噌湯. 相當抵食💰前菜沙律🥗用料一啲唔馬虎, 又俾我食到li種好似好多水珠chi喺面頭, 口感勁爽脆嘅菜了😋; 漬物係帶子裙邊+醃製嘅酸瓜, 帶子裙邊好多條, 醬汁豐富好開胃; 味噌湯嘅海苔當然係唔少得的👍🏻極上厚燒牛舌 (HKD98)一口Bite Size牛舌, 佐以蒜片燒得香味撲鼻而來, 旁邊加了沙律🥗中和油膩感. 牛舌咬落有爽爽的口感, 肉味濃, 雖是一口一口卻啖啖肉(肥美). *厚切的說* 用來送白飯🍚一流👍🏻平常食開嘅牛舌大部分都係薄切而且部分燒到乾乾的. Li個set推薦!!!!什錦天婦羅 (HKD75)蝦🦐, 冬菇, 蕃薯

漬物,  前菜,  味噌湯
前菜沙律

極上厚燒牛舌 (HKD98)
極上厚燒牛舌

什錦天婦羅 (HKD75)
雜錦天婦羅

蝦🦐, 冬菇, 蕃薯🍠, 南瓜🎃, 茄子🍆到✋🏻. 蝦🦐有3隻BIG SIZE, 炸得唔會成口油👍🏻兩個人食左個定食再加li個天婦羅超滿足!

季節壽司🍣配蕎麥麵 (HKD98)
季節壽司配蕎麥麵

今日真係太熱, 熱到老公要食冷麵. 見到3塊厚切三文魚生已經食指大動(魚生控來說), 每件壽司🍣嘅魚生片都一致厚切, 落重wasabi更好味. 食埋蕎麥麵簡直透心涼😌

我今日食lunch個頭成日不自覺地抬高, 因為店家喺天花貼牆整左好幾個display櫃, 放左好多枝Sake. 夜晚黎li間居酒屋🏮氣氛一定好好. 喜歡li度有種遠離銅鑼灣鬧市嘈雜聲嘅感覺.

2018-08-01
漬物,  前菜,  味噌湯