2019-03-18 117 瀏覽
上星期約左個fd食飯,當然揀個就腳既地方方便大家,咁旺角自然就係不二之選。最後去左呢間DoubleCafe,貪佢私密度夠高,大家容易傾偈。間野係高氏大樓,姐係彌敦道同登打士街交界間周大福對面,都算好容易搵。上到去一出電梯,已經聞到非常濃烈的龍蝦香味,唔講會以為呢間cafe主打食龍蝦。行到入舖,燈光微微幽暗,配上有古典風既傢私,幾有情調。坐低睇睇餐牌,set dinner都有成十款揀,算幾多選擇,重點係另外重可以加錢配個龍蝦湯或者甜品。既然一入黎已經聞到龍蝦湯的香味,咁呢樣就一定要試啦!個人本身都幾鍾意食焗野,所以主食就揀左芝士焗吞拿魚天使麵。飲品我就揀左最喜歡既Oreo奶昔,但由於個餐只包一杯$38的飲品,所以要補返少少差額。個湯好合理地最快黎到,首先要讚係夠晒熱,聞落真係好香,而且飲落個龍蝦味都相當濃郁,不過就略為咸左少少,師傅下次可能可以輕手D。跟住黎既就係杯奶昔,好重Oreo味,肯定落足料,加埋上面個cream,飲落非常滑。個人覺得呢杯奶昔比頭先個湯更正,非常值得推介!最後到個天使麵,賣相都唔錯,但食落就有少少失望,因為岩岩焗出黎入面居然唔太熱,而且個麵唔夠乾身,似乎多左少少水。

芝士焗吞拿魚天使麵

飲品我就揀左最喜歡既Oreo奶昔,但由於個餐只包一杯$38的飲品,所以要補返少少差額。個湯好合理地最快黎到,首先要讚係夠晒熱,聞落真係好香,而且飲落個龍蝦味都相當濃郁,不過就略為咸左少少,師傅下次可能可以輕手D。跟住黎既就係杯奶昔,好重Oreo味,肯定落足料,加埋上面個cream,飲落非常滑。個人覺得呢杯奶昔比頭先個湯更正,非常值得推介!最後到個天使麵,賣相都唔錯,但食落就有少少失望,因為岩岩焗出黎入面居然唔太熱,而且個麵唔夠乾身,似乎多左少少水。不過味道唔錯既,重有都幾多吞拿魚係入面。

至於我個fd就揀左卡邦尼煙肉意大利粉,一杯熱生薑蜜,同埋加配左個禾古力心太軟同雪糕。我偷偷試左兩啖佢個意粉,非常唔錯,聞落其實已經好香,重點係個卡邦尼汁唔會太膩,調得岩岩好,而且個意粉幾有咬口,唔會太過淋。

生薑蜜我就無試,不過個fd話好夠薑味,岩晒D鍾意重薑味既朋友。而成餐最有驚喜就係個心太軟!初初其實唔抱太大期望,因為諗住呢間café又唔係專造甜品,點知令人喜出望外!個心太軟真係做到外脆內軟,而且流出黎個禾古力好濃郁,好香!配住個雪糕一凍一熱咁食,真係好正!

間野叫得café,當然有提供board
game俾大家玩啦!不過我同個fd得兩個人就無玩喇,食完野就繼續吹下水,享受下個環境。
2019-03-11
  • 心太軟