2023-02-20
☕️鬧市中舒適悠閒café🥯Espresso Alchemy (Mira Place)@espressoalchemy 放假同朋友喺尖沙咀行街,想坐吓,又突然想食個tea,而美麗華間Espresso Alchemy一直都喺我個收藏餐廳之一,就一於去坐低飲杯咖啡chill吓。Espresso Alchemy真心環境好舒適,喺美麗華最低層(B1),比想像中寧靜,眼見好多食客都係拎部電腦喺度做嘢、睇書、或者係兩三個人細細聲談心,係鬧市中嘅一點寧靜。餐廳用好多黃色燈泡做裝飾點綴,成件事變得更加柔和舒服。 值得一提嘅係Espresso Alchemy係唔收加一服務費 (no service charge),餐廳有個位係讓顧客自助加冷熱水、拎茄汁、黑椒、糖等等,唔洗下下叫店員幫手,十分方便。 🍽人均:$100-$200🕰時間:非繁忙時間可以walk in,眼見大部分人都冇預約,有位就可以坐 🍳Alchemy 精選全日早餐 $132個全日早餐好豐富😍有哂all day breakfast應有嘅元素,炒蛋、蕃茄、蘑菇、牛油果法式長棍包、煙肉、薯餅等等,好完整。值得一讚係佢個燒烤香蕉 (grilled b
@espressoalchemy
🍽人均:$100-$200
🍳Alchemy 精選全日早餐 $132
個全日早餐好豐富😍有哂all day breakfast應有嘅元素,炒蛋、蕃茄、蘑菇、牛油果法式長棍包、煙肉、薯餅等等,好完整。值得一讚係佢個燒烤香蕉 (grilled banana),甜甜哋,好開胃。
👍🏻🥪檸檬汁烤雞煙肉芝士意大利三文治 $72
勁好食!我本身就好鍾意食panini,佢個檸檬味好清新,雞肉都足料,加上芝士同煙肉,真係冇得輸😋
💚生酮宇治抹茶忌廉卷 $59
生酮友好嘅甜品近年真係大熱,就算我同朋友都冇生酮都覺得好食,因為佢真心唔會太甜,啱哂我哋想食甜品又怕肥嘅女仔!抹茶味好濃,唔會膩,推薦一試!
☕️Hot Regular Cappuccino $38
拉花好可愛,唔會太奶,咖啡味重👍🏻
Bible rating: 8.5/10
📍地址:Espresso Alchemy (尖沙咀)
尖沙咀彌敦道132號美麗華商場B1層B116號舖