2015-09-11 1669 瀏覽
小妹終於可以一試雜誌上面超人氣NOC coffee & roaster! 位於中上環交界,小店雖小但五臟俱全,無論店舖外內設計、menu、coffee bar枱定係高身櫈以至店內音樂(包括客人,哈)都充斥住一種「洋」味,令小妹多少有d惦記住以前喺澳洲嘅日子呢。踏進店內,咖啡芳香同親切女店員的笑容令人非常舒暢,即使非常忙碌女店員亦不忘幫忙Set 位,非常有Heart!Black Pepper Ham Sandwich坐喺coffee bar枱望住店員(相信係店主Benny)用心準備同拼湊一份三文治,未食之前已感受到佢對食物以及客人嘅尊重。雜誌上面提到三文治並非塗上牛油而用蛋液代替再煎香。果然蛋味突出而又保持到五穀包鬆軟,咸度剛好,加上旁邊新鮮沙律菜點綴,整體味道平衡。Latte(+Rose)小妹本身口味有少少偏淡,所以覺得係甜咗少少之外,加埋個靚靚拉花,係滿意嘅。Latte即使放置咗一陣並無大氣泡出現,飲落去口感亦都豐富綿滑,咖啡味之中有陣陣奶香再配上濃郁玫瑰花香味交融~玫瑰味道可以飲到唔係劣質糖漿,香味至味道都真實。Hand Drip – Kenya去咖啡店飲Hand Drip是常識

Black Pepper Ham Sandwich
Latte(+Rose)
Latte(+Rose)
Hand Drip – Kenya
去咖啡店飲Hand Drip是常識 smile 表情符號
甜酸苦辣之中小妹感覺麻麻係苦味,經Sam 介紹之後最後選擇咗味道偏酸嘅水洗Kenya。此Hand Drip易入口,酸中帶點回甘。香氣純淨樸實。即使同行友人對手沖咖啡並無特別認識亦覺得感覺甚好。飲到底嗰時發現~原來玻璃容器由特色傢俱店Francfranc出品,有生活品味。
Hand Drip – Kenya
於臨走時Sam友善提到「要再嚟呀!」, 實在窩心,果然係暖男CAFÉ!相信有興趣品味或者交流咖啡又想食少少輕食嘅大家都會喜歡NOC coffee & roaster。

雖然因為人多關係而需要等位同會坐得比較擠迫。但整體小妹係Enjoy~

2015-09-05
5 分鐘 (堂食)
  • Black Pepper Ham Sandwich
  • Hand Drip