2017-01-30
朋友係臨過年之前, 帶我食左個極上級既隱世拉麵,店舖外牆係看不到室內環境, 很神秘, 門外只放一張MENU, 原來有鮑魚拉麵! 未食過鮑魚同拉麵呢個配搭, 就趁出左雙糧豪一豪先!一到去, 點左個鮑魚拉麵, 另外仲叫個小食同青森蘋果汁, 青森蘋果汁, 每一口都飲到濃濃的蘋果香, 但感覺是不甜 , 微酸 , 但是非常的順口, 口中留著蘋果清香由於坐係BAR枱關係, 睇到師傅隨手在魚缸撈起鮑魚,原來係新鮮活生生既鮑魚, 百幾蚊一碗真係貴得有道理!等左一陣, 拉麵送上枱面, 店員建議我地即食個鮑魚先, 鮑魚一放入口, 哇, 好感動! 非常新鮮, 咬的時候可以感覺到鮑魚很鮮甜, 但一口咬下時內裡嘅肉汁就馬上爆出來, 果種彈牙口感真係不能用文字形容到! 師傅之後再叫我地落一落檸檬汁, 鮑魚既鮮又再一次釋放出黎, 正再飲一口湯, 湯頭好鮮甜, 可能有檸汁加持, 味道都幾特別! 而麵質都幾Q彈, 又掛湯, 湯我好少會係拉麵店度飲晒, 真次係第一次, 因為的確好好飲, 味道濃淡得宜牛舌又係好好食, 一串牛舌, 質感同味道都有不同, 由鬆化, Q彈到有咬口, 口感變化多又有層次, 正!