2022-09-11
食Omakase,新鮮時令嘅魚鮮係不可或缺嘅因素。前陣子,在鮨山月食過午市後,覺得回味無窮,心思思又Book埋晚市試下,結果如預想般一貫高質!值得一試!✦ Dinner Omakase HK$1880晚市套餐共分5部分,有茶碗蒸、前菜、壽司、湯及甜品。✨ 蝦蛄鮑魚茶碗蒸 🍴3.5/5第一道菜就係暖胃嘅茶碗蒸,感覺很窩心!木魚高湯蒸製嘅茶碗蒸,幾嫩滑,上面有多肉蝦蛄及南非鮑魚,非常爽彈!\前菜/✨ 九州樽菜北海道牡丹蝦 🍴4/5第一次嘗樽菜,覺得個味好得意!有層透明啫喱包住條菜仔,據說呢種菜天然就係咁,入口滑溜溜,好特別!配上了柚子酸汁、柚子皮及昆布漬牡丹蝦,整體清新爽口,好開胃!✨ 福岡伊佐木魚X北海道北寄貝X磯之雪昆布 🍴4/5師傅也有温馨提示要順序吃佐木魚>北寄貝> 昆布卷。佐木魚油脂豐富,幾爽口肥美;北寄貝經過燒炙,好厚肉好爽口,超好食;最後嘅昆布卷都有驚喜,白昆布包著層層准山,口感清新,清清味蕾非常適合。✨ 宮城厚岸蠔 🍴3/5今晚嘗到嘅係宮城厚岸蠔「獨眼龍」,蠔肉非常飽滿、Creamy,伴有酸汁、辣蘿蔔、細蔥花作調味。論味道係正,不過我個人較偏好爽甜嘅蠔,
✦ Dinner Omakase HK$1880
晚市套餐共分5部分,有茶碗蒸、前菜、壽司、湯及甜品。
✨ 蝦蛄鮑魚茶碗蒸 🍴3.5/5
\前菜/
✨ 九州樽菜北海道牡丹蝦 🍴4/5
✨ 福岡伊佐木魚X北海道北寄貝X磯之雪昆布 🍴4/5
✨ 宮城厚岸蠔 🍴3/5
今晚嘗到嘅係宮城厚岸蠔「獨眼龍」,蠔肉非常飽滿、Creamy,伴有酸汁、辣蘿蔔、細蔥花作調味。論味道係正,不過我個人較偏好爽甜嘅蠔,所以超Creamy嘅獨眼龍不是我杯茶。
✨ 天草池魚磯邊卷 🍴4/5
人手釣出來嘅池魚配上牙蔥、茗荷、蘿蔔漬做成磯邊卷(意思為無飯嘅卷物),既能吃到池魚的魚油香又不會太膩 牙蔥的清新和池魚很搭
✨ 島根県巨型黑鮑魚X櫻煮八爪魚 🍴3.8/5
師傅特意拿出巨型黑鮑魚,比我哋大開眼界!🤣黑鮑魚味道帶著微微海水味,口感彈牙,底下嘅鮑魚肝醬超濃郁,一齊食, 好正!另外,小編都好鍾意以白蘿蔔漬熟成咗10日嘅明石八瓜魚,口感非常嫩滑軟稔,軟滑得有點像海參,但軟滑中也保留了點彈牙。
✨ 煙燻鰆魚 🍴4/5
將鰆魚以禾稈草煙燻烹製,入口濃濃禾草香,師傅又用禾稈草燒魚皮,令魚肉帶微微香脆,配上底下微酸嘅葱油醬,整體濃郁惹味!
\壽司/
在開始壽司部分之前 師傅會放上醃蘿蔔、酸薑、蕎頭給我們清新一下味蕾。
✨ 岩手縣石垣貝 🍴4/5
不是產於石垣嘅石垣貝!🤣口感鮮甜、膠質重,師傅用手拍石垣貝,令貝肉嘅神經收縮,食時貝肉仲維持尖尖嘅企身,好新鮮呀!
✨ 富山灣白蝦 🍴3.5/5
以岩鹽、柚子皮為白蝦提鮮,白蝦膠質重,口感煙韌,幾得意。
✨ 煙燻金目鯛 🍴4/5
師傅以備長炭煙燻金目鯛,魚肉厚身,油脂豐富!好鍾意備長炭嘅炭火香,同魚油嘅甘香特別夾!
✨ 醬漬赤身 🍴4.5/5
青森大間係日本公認為最優質嘅鮪魚產地!店家用佢哋嘅野生鮪魚,非常重本!赤身簡單加上醬油漬,去除酸味,令人入口更鮮甜,味道令人感動!
✨ 熟成中拖羅 🍴5/5
呢款熟成中拖羅真係不得了!師傅用青森大間嘅野生鮪魚,熟成咗10天,減輕拖羅過於油膩嘅口感,又令魚肉肉味更濃,非常出色,簡直係全晚高潮!
✨ 北九洲長崎赤鯥魚 🍴3.5/5
可能係對上嘅中拖羅太正,赤鯥魚就顯得普通咗(其實也是很好味啦!),經備長炭燒製,同樣係入口有燶燶炭香!呢款魚油脂最重,魚味亦濃郁,味道不錯!
✨ 天草新子魚 🍴4/5
新子開始季尾,感覺比上一次食,魚好似大咗少少。🤣
一件壽司就已經有三條新子魚,好豪華!師傅要為細心將新子魚起骨,再起骨風乾,極費功夫!好鍾意店家酸糖嘅醋漬調味,肉質比其他刺身結實一點,卻有種獨有嘅魚肉味呢!
✨ 白海膽 🍴4.5/5
這次有幸吃到日本海膽五大品牌之一橘水產白海膽,真正入口即化,鮮咸甜混集於口腔中嘅美味!口感creamy得像吃雪糕,並無半點腥苦,好吃得難以用筆墨形容,有機會一定要試試!
✨ 燒海鰻 🍴3.5/5
最後一款壽司,係甜味最濃厚嘅燒海鰻,海鰻非常肥美,鰻汁以海饅骨烹製,特意調製得較坊間嘅鰻魚醬稀身,讓客人吃下去不黏喉,不過有少少美中不足係有啲啲魚骨。
\湯及甜品/
✨ 魚白麵豉湯、青森県哈蜜瓜 🍴3.5/5
最後鮮甜暖胃嘅魚白麵豉湯和清甜多汁嘅青森県哈蜜瓜作結,味道正常發揮。