2016-12-21
就黎聖誕節,當然要吃餐勁喇!朋友提議去私房御約吃海鮮,話之前同家人食過好味又抵食!入座後,店員為我地準備了前菜 & 調味料~仲有菊花杞子圓肉茶,非常有心思!因為朋友唔食牛,所以我地揀左個龍躉海鮮餐,買單每人都係$300,吃到飽飽的,非常抵!所有海鮮蒸熟既時間都有唔同,店員會全程mon住,待蒸熟後夾上碟俾我地!!完全唔洗擔心傾計傾得太投入而煮得過熟!大蝦咬落爽彈又鮮甜,食得出唔似係雪藏蝦,只有新鮮既海鮮先有宜D質素唷!花甲好大隻,冇沙又冇腥味,非常鮮甜!吃完之後,店員隨即放入其他食材!圖中既係手打蝦太&墨魚丸,入口好彈好爽,並非浪得虛名!但都唔及日本宮崎放養豬梅頭肉好味!豬肉脂肪平均,肉味突出,肉質嫩滑,同係日本食到既冇分別!每人得兩片,食到䂰䂰咀!龍躉餐主角龍躉非常好食!即使我唔好魚既都覺得唔錯!龍躉只是簡單地加入薑蔥,味道一啲都唔腥,魚肉嫩滑,魚皮黏口,富有膠質,夠哂補!元貝又係非常好味!食到耳仔都會郁!元貝殻成隻手掌咁大,元貝肉size亦都好夠份量!元貝大粒又厚肉,食落富有口感,鮮味十足!店員控制火喉控制得好好,元貝蒸至七成熟,令肉質更嫩滑!時菜&韮菜餃不過不失,蟲草花蒸雞最好味!
朋友提議去私房御約吃海鮮,話之前同家人食過好味又抵食!
仲有菊花杞子圓肉茶,非常有心思!