2023-07-02 712 瀏覽
#搞串個pantry今次同大家介紹一間望落無乜特別嘅小店🏠,而佢最出名嘅就係蜆肉紫菜湯底🍜!!呢間小店位於#長洲 🏝️,專做#小窩米線 ,有多款湯底、麵底、配料可以揀😎!我哋就叫咗蜆肉紫菜湯米粉,另外各自嗌咗豬軟骨🐷同埋蘿蔔,仲額外叫咗兩隻蝦仔雞翼🍗。蜆肉紫菜湯米粉一上就見到好多紫菜浮係面🤩,仲有少量嘅蝦米🦐,而蜆肉嘅份量亦都非常多!!湯嘅味道剛剛好😜,非常鮮味,唔會太鹹。蜆肉嘅肉質就有啲唔穩定🤨,有啲蜆肉好豐滿,有啲就比較細隻,同埋大約有兩三隻蜆入面有沙。不過整體嚟講都算ok,而且蜆嘅數目非常多,配合埋紫菜、蝦米嘅味道,非常鮮甜好味😋!而蝦仔雞翼🍗,雞翼上面鋪滿咗大量嘅櫻花蝦米,連埋雞翼食落口,令雞翼嘅香氣提升咗,亦多咗唔同嘅口感🤯。但係,雞翼下面浸住一啲芝麻醬,我哋就覺得唔係咁夾啦,如果變成煮過嘅腐乳醬,可能會好食啲🤤❤️!
#搞串個pantry

2023-03-06