2012-03-23 996 瀏覽
未試過一間鹵水店賣的食品夠多樣化, 價錢經濟而且味道及質數唔差, 數數有乜食: 鹵鵝鹵鴨唔在講, 鹵雞、鹵豬脾、鹵豬手仔、鹵鵝什、鹵鵝翼、鹵雞腳、鹵豬耳、鹵蛋、鹵豆腐、肉卷等等...... 即係諗到嘅都應該有店內有一靠牆長檯作堂食位, 雖然周圍啡啡黄黄暗燈光但其實環境算乾淨。 一坐下, 侍應生姨姨立刻為我們奉上杯熱茶, 杯茶味道舒喉, 茶味柔順, 我見侍應生姨姨們都是飲那壺茶, 所以似乎不是用來洗筷子的。我們叫了一份鹵鵝什(鵝肝、腸、腎)$25, 再加多份鹵鵝腸$25, 肉卷$15...鵝肝不是我所希望的那款入口即化, 是珍肝那種硬及乾的口感, 鵝腸不是發水火煱料, 還吃到點點脂膏兼入口爽脆, 鵝腎沒有煮得過久致腍散, 是爽口腎肉但根位軟滑, 肉卷裏面是豬肉但外面是腐皮包住炸, 炸完再浸鹵水, 切片後的腐皮包豬肉加肥膏粒, 肉質爽口(尤其是肥膏粒咬落嗦嗦聲), 腐皮的豆味濃;淋上面的鹵水豉油, 不過鹹不割喉, 舒服進餐時, 不斷有客人來買外賣, 樣樣買些都買了過百元 看來捧場客不少呢

進餐時, 不斷有客人來買外賣, 樣樣買些都買了過百元
看來捧場客不少呢

2012-03-17
$32.50 (晚餐)
  • 鹵味