2019-05-07 384 瀏覽
閒來無事,趁天氣還好出街穩食是日下午三點正好食午餐+下午茶,路過街邊就比鹵水中的八角味所吸引,走前數步便有數只碩大鹵水鵝懸掛於櫥窗,以及多款鹵水,大大的鵝掌鵝翼,長長鵝頸,睇到口水開始分泌,祈求希望與現實並存啊!店內典型快餐碟頭飯,快,靚,正一番糾結後要了個三拼飯走鵝肉(好似有點違和感)包括是鵝腎,鵝腸,豬大腸幾分鐘就上飯啦,目測無咩特別,香氣也不強烈講多無謂都是食落去先知。起手先試左個鵝腎,正常內臟腎的質感,爽脆,但是就唔覺有咩味,可能肌肉纖維密吧?!下一個鵝腸,依然是爽口,但是都是無味,尷尬(唔同真是要食鵝肉先得!?)最後一個是豬大腸,都好彩,一來自己中意食,二來就真是最入味,機智如我飯就凍同小小乾,可能是時間問題吧總結來講,香氣還OK,但是有叫到的鵝類味道不足,或者可以加兩條青菜,唔使食食下個口好乾。可一也可再,三就考慮一下啦
閒來無事,趁天氣還好出街穩食
店內典型快餐碟頭飯,快,靚,正

一番糾結後

幾分鐘就上飯啦,目測無咩特別,香氣也不強烈
講多無謂都是食落去先知。
飯就凍同小小乾,可能是時間問題吧
可一也可再,三就考慮一下啦