2024-04-08
成日係社交媒體見到喜聚賣廣告,成班男人睇下睇下,就心郁郁想試下,今晚終於約齊人上去會一會佢。餐廳有四個放題選擇,只有第三同第四個係無時限任食,同任飲生啤,其他兩個只有兩小時,我哋幾個麻甩佬梗係二話不說揀左最貴嗰個,喪飲生啤。一揀好食邊個餐就9秒9點個啤酒塔先,第一個先來Sapporo日本生啤,然後先叫店員落個惹味花膠雞煲,食完再打邊爐。雞煲揀左小辣,但係辣度都幾勁,雞件份量唔算多,一人兩三件就食完,不過唔會死咸,任食來講都抵讚。一邊食雞煲,避風塘海鮮山同刺身拼盤都上枱,個海鮮山來到有啲失望,得幾隻蝦同瀨尿蝦,係調味搭夠。刺身解凍得幾好,唔會一大陣雪味,款式都成十款,不過要食快啲,因為墊底冰塊溶得好快。食完雞煲就來左個蒸海鮮,有鮑魚,元貝同龍躉片,個頭小小但係新鮮,少少蒜蓉調味就足夠。之後當然係打邊爐,我哋就咁用清湯碌牛,主食黑毛和牛同安格斯牛小排,兩隻牛味都夠,同肉質唔柴,外面都有好多款配料可以自取,特別推介豬潤,相當鮮嫩。不經不覺由七點幾食到十二點,啤酒塔都飲完四個,之後每人再追加一杯生啤作結,埋單都唔使四百一個人,又食又飲真係去邊揾,不過餐廳冷氣好勁,同食完會成身味,大家要留意下。
一揀好食邊個餐就9秒9點個啤酒塔先,第一個先來Sapporo日本生啤,然後先叫店員落個惹味花膠 雞煲,食完再打邊爐。雞煲揀左小辣,但係辣度都幾勁,雞件份量唔算多,一人兩三件就食完,不過唔會死咸,任食來講都抵讚。一邊食雞煲,避風塘海鮮山同刺身拼盤都上枱,個海鮮山來到有啲失望,得幾隻蝦同瀨尿蝦,係調味搭夠。刺身解凍得幾好,唔會一大陣雪味,款式都成十款,不過要食快啲,因為墊底冰塊溶得好快。