2020-07-03 67 瀏覽
女友不能吃辣,但我又非常嗜辣,唯有夾埋呀妹一齊試辣野。話說依間餐廳就係呀妹搵既,起初佢話去麻辣風雲,我仲以為係啲新遊戲名可以一齊玩,但原來係一間性價比幾高既川菜餐廳。水煮牛肉,一碗紅通通既牛肉,底下夾埋啲紅薯粉,每一啖都係花椒與辣椒既交響曲,特別一提,依到水煮牛肉既花椒味比起其他餐廳更加非常濃烈,每一口都隱約散發出花椒麻香。而牛肉則不過不失,可能近街市,取貨較易,牛肉也非常新鮮,但沒有想像中嫩滑。麻辣乾鍋,依味菜可以自選不同配料,我就揀咗最常見既金菇、萵荀、豬紅(因為沒有鴨血)、蓮耦片。鍋下有小型蠟燭保溫,依點值得一讚。香鍋既麻辣味又唔同於水煮牛肉,依要形容既話似係麻辣小炒,因湯汁少,是較為焦香的麻辣,有點像糊辣味?? 豬紅軟嫩,耦片爽脆,一鍋吃下不同口感和滋味,整體黎講份量足料,麻辣味十足,非常惹味,係一道配白飯一流既白飯殺手。食辣一定要配梳打解辣,但係依個梳打就真係一般,只有青檸、冰以及自斟的罐裝梳打,當然佢係通過商品說明條例,又沒有錯。雖然想像與現實就不符,但至少都加啲糖漿啦,飲落除咗青檸味味有青檸皮既苦味... 唔太推薦,仲要盛惠廿零蚊。至於荔枝爽又係點呢? 兩個字太甜,起初以
水煮牛肉

麻辣乾鍋

青檸梳打

荔枝爽

至於荔枝爽又係點呢? 兩個字太甜,起初以為底部荔枝糖漿未完全攪拌,喝得一口糖漿。但攪拌後仍然係好甜,係好X甜,仲甜過我個初戀。搞到我要倒啲梳打水中和一下,倒完1/4都覺得甜過頭,可想而知有幾咁甜。

綜合而言,辣野非常推薦,至於飲野? 不了。
2020-06-29
水煮牛肉
  • 水煮牛肉,麻辣乾鍋