屋企附近新開嘅麵包舖,幫襯過兩次起黃埔地鐵站對面,一出嚟就聞到一陣麵包香味,忍唔住又入去兜個圈款式偏向傳統,有大量港式麵包、蛋撻、唐餅🇭🇰亦有新穎嘅麻糬波波、布甸麵包店舖主張用日本鳥越Caravan麵粉▶️ 麻糬波波 ($12/3粒)有原味同朱古力味 (朱古力嗰個仲要新鮮出爐)超級巨型,手板咁大🖐🏻圓轆轆脹卜卜搣嘅時候好有拉扯度入面雖然望落空氣,但整體口感唔錯外皮脆口少少似菠蘿皮,入面夠煙靭鍾意佢原味加入芝麻粒,特別香🖤而且冇一般麻糬波波咁油平均$4/粒,抵食▶️ 蛋白蛋撻|原味蛋撻 ($6/個)放起門面真係好吸引🤩全部牛油曲奇皮,蛋漿充滿光澤食落蛋漿好似布甸咁,唔會好甜或太水汪汪不過嫌曲奇皮唔鬆脆偏淋然而有牛油香亦唔會太油膩 (拎上手冇成手油)🧈▶️ 椰撻x2 ($6/個)特登叫佢俾啲燶啲嘅我曲奇撻皮同樣唔夠脆,椰絲餡多但冇「超群」嗰啲咁香不過算唔錯▶️ 葡撻x2 ($8/個)比蛋撻同椰撻細少少做到千層酥效果,但酥脆度都係差少少🤏🏻▶️ 咖啡方包8片裝($17)見幾特別試吓,另外有綠茶紅豆、肉鬆口味有咖啡雲石面☕️方包好軟熟,唔需要烘熱都可以只有淡淡咖啡味,主要係甜餐包味,自己配返杯Americ
屋企附近新開嘅麵包舖,幫襯過兩次
店舖主張用日本鳥越Caravan麵粉

▶️ 麻糬波波 ($12/3粒)
有原味同朱古力味 (朱古力嗰個仲要新鮮出爐)
超級巨型,手板咁大🖐🏻圓轆轆脹卜卜

搣嘅時候好有拉扯度
入面雖然望落空氣,但整體口感唔錯
外皮脆口少少似菠蘿皮,入面夠煙靭
鍾意佢原味加入芝麻粒,特別香🖤
而且冇一般麻糬波波咁油
平均$4/粒,抵食
麻糬波波

▶️ 蛋白蛋撻|原味蛋撻 ($6/個)
放起門面真係好吸引🤩
全部牛油曲奇皮,蛋漿充滿光澤
食落蛋漿好似布甸咁,唔會好甜或太水汪汪

不過嫌曲奇皮唔鬆脆偏淋
然而有牛油香亦唔會太油膩 (拎上手冇成手油)🧈
蛋白蛋撻|原味蛋撻

▶️ 椰撻x2 ($6/個)
特登叫佢俾啲燶啲嘅我
曲奇撻皮同樣唔夠脆,椰絲餡多但冇「超群」嗰啲咁香
不過算唔錯
椰撻

▶️ 葡撻x2 ($8/個)
比蛋撻同椰撻細少少
做到千層酥效果,但酥脆度都係差少少🤏🏻
葡撻

▶️ 咖啡方包8片裝($17)
見幾特別試吓,另外有綠茶紅豆、肉鬆口味
有咖啡雲石面☕️
方包好軟熟,唔需要烘熱都可以
只有淡淡咖啡味,主要係甜餐包味,自己配返杯Americano食又幾夾🤭一甜一苦
咖啡方包8片裝

▶️ 玉桂合桃提子包 ($12)
聞落好重玉桂味,食落就唔太覺
合桃佈滿玉桂卷,面頭仲有杏仁片
玉桂合桃提子包

▶️ 朱古力軟心包 ($10.5)
朱古力軟心包

好多麵包都係新鮮焗起熱辣辣,見到啱啱焗起脹卜卜嘅提子麥包都勁想買
勝在款式真係超級多,實有款啱你😍
件裝蛋糕、合桃酥、糯米糍、creme brulee、牛油曲奇、奶醬奶油佔三文治都有

麵包質感煙靭軟綿唔空氣唔乾,仲冇豬油味,感覺用靚材料健康啲
姐姐們幾親切,街坊feel
不過麵包舖比較迫,多人幫襯,未必可以慢慢睇慢慢揀🙈
性價比高,買咗咁多嘢都唔過$100,平均$7買到一樣野,非常抵食!
會再幫襯~
外賣自取