2019-06-27 34 瀏覽
下午同朋友走上黃大仙的環鳳街個頭,因為市中心只有大商場連鎖店,又貴又悶,所以發掘下週邊小店。環鳳街離地鐵站5分鐘左右,係一個老香港的舊區,好多平民小店食肆,是我最愛的香港風味。今次食既餐廳店面光猛整潔,坐得舒服,午餐時間門口都有人排隊,幸好仲有二人位,一到就有得食。我們叫左越一火車頭湯河和香茅牛肉撈檬,朋友個碗火車頭真係好大碗,有牛丸、生牛肉、牛筋、牛腩及牛柏葉,好多料,對牛之愛好者真係十分滿足的選擇。香茅牛肉撈檬呢個牛肉好入味,而且肉質好林,配上淡味D既粉真係好味,因為夏天太熱,都唔太想食得太HEAVY, 所以呢個真係盛夏之選。越式小食都是必叫之選,呢個鳳爪真係好正,賣相已經好吸引,味道酸酸辣辣好開胃,而且冇骨,食起來更加正!!跟餐只需加$22我地又加左$26食呢個蝦餅,好厚身而且新鮮炸起,好脆而且配埋撈檬食,更加好!在餐牌見到呢個飲品,覺得好得意,所以就點左試下,名堂叫倒立忌廉柚子沙冰,酸甜的夏日特飲,好滿足呀!呢個真係今日既驚喜之品,下次再來都一定要再飲至得。

香茅牛肉撈檬

酸辣鳳爪