2021-05-31 204 瀏覽
今日收工去到位於黃大仙中心的金記冰室,因為係晚市時段,人數都比較多,等了一陣就有員工帶我入坐,餐廳採用了搞QR code 自助點餐服務,介面都方便易用,點完餐唔使五分鐘,食物就開始逐一送到,認真快手。講下第一樣食物,金記三文治,亦即係公司三文治,用app落單嘅時候,仲會叫你揀多油、少油、多烘底、少烘底、甚至走油走烘底,配合返不同人嘅需要。而食物方面,食開公司三文治嘅人都係鐘意佢材料夠多,呢份金記三文治就完全做到我想要嘅野,有火腿、餐肉、番茄、芝士、蛋、菜,多種味道帶來味覺嘅衝擊,而蔬菜亦比到人清新嘅感覺,完美中和令人多食而不覺得膩。再黎就試埋金記嘅招牌生炸雞髀,生炸雞髀其實已經唔係每一間餐廳會做,重點係要即炸即食,金記的生炸雞髀外表金黃,份量亦夠晒大件,雞髀嘅靈魂唔使問當然係塊雞皮,咬落去極之酥脆,調味亦剛剛好,非常入味,經過滾油炸過嘅表面鎖起了內部嘅肉汁,達至外脆內嫩嘅口感,絕對係必食之選。主食方面有美式什排嘅鐵板餐配薯菜,有牛扒、豬扒、雞扒、腸仔、煙肉,份量十足,一個人的話都唔係人人都可以清得晒,鐵板夠晒熱,淋上黑椒汁,極有濃厚嘅港式風味。飲品方面,雪糕紅豆冰亦值得一讚,軟滑的雲呢

飲品方面,雪糕紅豆冰亦值得一讚,軟滑的雲呢拿味雪糕,大大粒嘅紅豆,香甜嘅淡奶,絕對係消暑解渴嘅佳品。