2021-07-13
向來都好鍾意食泰國野,隨左係返工個頭不斷搵,隨左係返工個頭不斷搵泰國餐廳,仲有試過香港既泰國九龍城既泰國菜,今次反而係唔多泰國菜既銅鑼灣搵到。今次呢間餐廳Siam 28,見到個名已經好親切,即刻諗起曼谷既暹羅廣場,令人好掛住泰國,。今次喺銅鑼灣食嘢,苦惱緊食咩嗰時,喺泰國菜同日本菜中間揀咗呢一間,銅鑼灣成日食日本嘢,第一次試泰國嘢,尤其係呢一座澳門逸園中心,入面九成都係日本餐廳,呢間Siam 28係唯一一間泰國菜,28意思就係佢係28樓,食得太多日本野既人,開胃既泰國菜係呢一刻好吸引。當日係星期六夜晚八點幾上去,但發覺人唔算好多,可能坐唔夠一半,唔知平時午市晚市係咪都係咁小人。餐廳裝潢時尚,一出lift門映入眼簾既係色彩繽紛既瓦磚牆身,再加上一個燈箱招牌,非常奪目。餐廳內以綠白色為主調,地下用上彩色階磚,入面設計較清新,最引人注目既係邊邊既落地玻璃窗,可以包攬銅鑼灣繁華既街景 地方唔算大,大約有十張四至六人位,但座位寬敞舒適,枱同枱之間距離適中,夜晚入面既位會暗啲,窗邊位燈光較光,幾有氣氛。餐廳既菜式好多樣化,睇過MENU,曼谷菜同泰北菜既選擇都係琳瑯滿目,而且有大大張菜式相片,菜式上
餐廳既菜式好多樣化,睇過MENU,曼谷菜同泰北菜既選擇都係琳瑯滿目,而且有大大張菜式相片,菜式上有泰小碟、湯類、海鮮、咖喱、肉類、蔬菜、粉麵飯、火鍋、甜品同飲品。
雖然我係黎食晚餐,不過見到佢個午市套餐非常抵食,就算公眾假期都有同一個Lunch Menu,可以一次過試哂啲熱門菜色,午市套餐包湯品、主菜同飲品,另外可以加$20加配兩款小碟既泰式小食,加錢仲可以試到佢既煎芒果糯米飯,主菜價錢由62到98,加埋小食甜品都係100多啲,抵食又豐富。
1️⃣ 冬蔭公 💰109(👅: 8.5/10)
上枱時會用鐵煲上,之後會點着小燭台去保溫,雖然個樣睇落好細煲,但其實可以到五、六碗,上枱後店員會細心幫手分碗。
冬陰功主要用香茅、南薑、紅辣椒去提味,聞落好香,睇落鮮橙色,飲落酸辣,酸味會比較重,辣就唔算好辣,而且飲落椰奶味比較重,比較適合香港人嘅口味,有少少甜同奶味,幾開胃惹味,無太多辣油,所以飲落唔算太嗆喉,唔油膩,非常過癮,會一啖接一啖。
配料有唔小草菇、蕃茄仔、香茅同大蝦,絕對足料,唔係剩係得湯,如果辣度再多啲會更好。
2️⃣ 炒鮮蝦金邊粉 💰122(👅: 8/10)
金邊粉外觀上係用一個格仔蛋網包住,賣相非常吸引,不過略嫌佢既蛋香味未夠突出。
金邊粉食落軟糯香甜,蕃茄味幾突出,已經沾滿左喺每一條粉上面,酸酸甜甜好惹味,帶小小辣味,質地比較濕潤,唔會太乾身,有小小鑊氣,加上芽菜、花生、辣粉同青檸汁,食落開胃。
配料有三隻蝦,已經去殼,大小正常,食落新鮮,咬落爽口彈牙,呢個價錢黎講唔算平既金邊粉。
3️⃣ 芒果煎糯米飯 💰89(👅: 8.5/10)
呢個芒果煎糯米飯唔多唔小係吸引我黎既原因,同平時既芒果糯米飯唔同,佢係將糯米飯整成壓成一塊塊餅狀再煎香,加蛋煎到金黃色,再提供煉奶比你淋上去。
糯米飯外層煎過黎,面層金黃色,所以會有米香,咬落微脆,入面係煙韌軟糯,食落會有啲似煎年糕,幾香口,暖暖地帶小小溫度,比一般糯米飯無咁膩,點椰漿食,椰漿夠香,味道非常之夾,如果可以再煎脆啲會更好。
而芒果雖然唔係當造,不過食落唔酸,幾鮮甜。
🌟味道上我覺得係合格以上嘅泰國菜,冬蔭公至少好飲過唔少餐廳,辣味酸味並存,價錢算中價,而且勝在環境好好,如果坐窗邊位可以望住銅鑼灣嘅城市景食飯,夜晚都幾有氣氛。
店員服務滿意,有禮貌,入到餐廳會主動提供密實膠袋用黎裝口罩,見到食客飲完水會即刻過黎斟,會留意用餐進度,唔會一次過將所有菜上哂,唔會趕時間叫你走,走個時會主動提供酒精搓手液。特別一提呢一間係良心小店,當晚當晚可能係敏感日子,銅鑼灣有好多警察,見到店員個電話有睇緊直播,臨走嗰時仲俾咗張單俾我,話俾人問到都有單解釋點解係附近,服務真係非常細心,而且係黃到金,絕對值得我幫襯第二次。
👅味道: 8/10
🍴環境: 7.5/10
💰消費: $160pp (服務費: 10%)