復活節假期的最後一日。訓醒想食點心,所以同太太去咗區內呢間食評唔錯的點心店。店內食客很多,但我地被安排坐係單邊二人位。我地總共叫咗 5 樣點心:1. 黑椒金錢肚 ($24)- 有白蘿蔔o係底,味道夠濃,但牛肚有點硬 2. 原汁蜜味叉燒包 ($19) - 夠熱,夠味,內有少量肥豬肉  3. 鮮蝦野菌春卷 ($21) - 蝦味普通,野菌不多,但油份太多! (春卷舖底的白色牛油紙已變為透明。我再用紙巾幫春卷吸油,但食落仲係好油膩) 4. 農埸蛋牛肉飯 ($26) - 蛋煎得過熟,牛肉味道一般 5. 鮮蝦菜苗餃 ($24) - 太太食咗一粒,話味道偏淡。所以我問侍應拎咗辣椒油我夾起一隻菜苗餃,先點辣椒油,再咬一半。Oh my god! 我竟然見到一條頭髮! 我先將半粒有頭髮的菜苗餃放係自己碗里,再映相,方便寫食評。然後叫一個男侍應過來,同佢講菜苗餃有頭髮,叫佢取消呢款點心。再叫多一樣點心,鮮竹卷。男侍應將最後一粒菜苗餃拎走後,好快就有另一個女侍應走過來,話同我換碟,將我o既碗碟,連同果半粒有頭髮o既菜苗餃收走咗。但我坐多2 分鐘,感覺點心有頭髮,非常噁心。所以決定取消鮮竹卷。另一位店員(全埸得

1. 黑椒金錢肚 ($24)- 有白蘿蔔o係底,味道夠濃,但牛肚有點硬 [整體不錯]

2. 原汁蜜味叉燒包 ($19) - 夠熱,夠味,內有少量肥豬肉 [整體不錯]

3. 鮮蝦野菌春卷 ($21) - 蝦味普通,野菌不多,但油份太多! (春卷舖底的白色牛油紙已變為透明。我再用紙巾幫春卷吸油,但食落仲係好油膩) [除咗油份超級多,整體不錯]

4. 農埸蛋牛肉飯 ($26) - 蛋煎得過熟,牛肉味道一般 [整體一般]

但我坐多2 分鐘,感覺點心有頭髮,非常噁心。所以決定取消鮮竹卷。另一位店員(全埸得佢一個著黑衫,應該係部長)話點心已經蒸緊,唔可以取消。我話因為菜苗餃有頭髮,鮮竹卷都唔想食了。佢繼續話:「你都味食,你點知呢樣會有問題」。我同黑衫職員大聲理論咗幾句。可能因為我講野大聲,好多食客都望住我,所以最後店舖都幫我取消咗鮮竹卷。

我覺得作為食店,食物味道,係其次,而且價錢、環境和食物質素,亦係考慮因素。但最基本,同最重要,係「衛生」。另外,員工服務態度,亦係我本人選擇食店,和會否再幫襯之該食店重要因素。

比起酒樓,呢間點心舖點心價錢係平D (我地埋單$100)。我亦明白今次點心有頭髮可能係個別事件。但佢(黑衫員工) 咁o既服務態度,我已後都不會幫襯呢間功夫點心分店了。
題外話/補充資料: 我唔係想叫佢取消全單(或威脅佢話報食環署揾著數)。我只係1) 叫佢取消有問題點心,和2)取消後加點心 (因為受食咗有問題點心影響)。
2019-04-22
$50 (早餐)