2020-06-15 751 瀏覽
喺東京食過幾次凪煮干拉麵,佢嚟咗香港開分店,幾年前食過一次,最近又食過一次。香港分店叫凪豚骨拉麵,連名字同日本都唔完全一樣😅。喺大坑店叫咗豚骨拉麵,再加隻糖心蛋。可以選擇咸度、濃厚度、蒜泥多少,我全部都揀咗最高級別😁,麵就選擇咗超硬。好快麵就嚟到,飲一啖湯,確係濃厚,幾好味。麵身夠硬,非常合我胃口。叉燒都幾好食,不過有些少硬。總體來講都係一碗有質素嘅拉麵,但又未至於食到舔舔脷,亦唔會飲晒啲湯。凪喺日本其實最出名係佢哋嘅煮干湯底拉麵niboshi ramen, 係用多種大細不同種類不同嘅魚乾煮成湯底,超級鮮味。佢哋碗麵裏邊仲會有類似雲吞皮,真係非常惹味。喺日本我會連湯都飲晒。唔知點解香港分店唔做🤔除咗大坑凪嘅照片,亦附上東京ラーメン凪嘅照片,以供參考。

香港分店叫凪豚骨拉麵,連名字同日本都唔完全一樣😅。

除咗大坑凪嘅照片,亦附上東京ラーメン凪嘅照片,以供參考。
大坑豚骨拉麵
大坑豚骨拉麵
東京煮干拉麵
東京有大大塊雲吞皮,好美味
東京煮干湯底一流,飲晒
2020-06-11