2008-08-08
打風日, 難得閒在家中休息一下, 亦乘機睇下其他食家有咩好推介, 咁啱冇意間睇左食家"失敗者"幾篇留言, 師傅覺得可以一試, 於是決定昨日去試一試先!一放飯師傅已經好有目標咁向目的地出發, 其實未去到師傅已經知道呢間食店地方好細, 不過亦無損師傅興緻, 入到食店睇左一陣, 師傅就柯打左個雜扒飯, 再加一個芝士漢堡堂食! 個阿叔覆番係一個鴛鴦扒餐, 一個芝士漢堡, 再問師傅飲咩餐飲, 咁師傅就揀左汽水!師傅不以為言, 繼續慢慢等; 等左都幾耐, 冇辦法啦即叫即整係要等下; 點知出到黎個樣令師傅覺得詫異, 皆因個鴛鴦扒餐除左有鴛鴦扒, 仲有熱狗同薯條, 反而飯都冇啖; 再睇下d外賣紙終於發現個鴛鴦扒餐原來係有呢d野食; 有少少失落啦, 唯有硬著頭皮硬食兩個包啦!好先講下個鴛鴦扒餐, 鴛鴦扒有牛扒同豬扒, 牛扒就比較乾身, 韌左少少; 而豬扒反而夠鬆夠腍夠入味, 都幾好味; 而熱狗個包就比較乾身, 但鬆軟, 沙律醬唔多夠, 所以口感一般, 腸仔就唔算太咸, 都幾好味; 薯條係即叫即炸, 不過炸得好乾身, 而且幾硬, 唔多好味; 而芝士漢堡個包係好鬆軟, 芝士有一塊不過係未溶, 而漢堡扒就好香
好先講下個鴛鴦扒餐, 鴛鴦扒有牛扒同豬扒, 牛扒就比較乾身, 韌左少少; 而豬扒反而夠鬆夠腍夠入味, 都幾好味; 而熱狗個包就比較乾身, 但鬆軟, 沙律醬唔多夠, 所以口感一般, 腸仔就唔算太咸, 都幾好味; 薯條係即叫即炸, 不過炸得好乾身, 而且幾硬, 唔多好味; 而芝士漢堡個包係好鬆軟, 芝士有一塊不過係未溶, 而漢堡扒就好香好鬆, 非常好味; 整體而言都唔算差, 不過師傅還是鍾愛時新! 而汽水係罐裝汽水, 令師傅有少少喜出望外!
總括黎講食物質素尚可, 環境地方細細, 服務態度都可以, 價錢相宜, 廿五蚊一個餐, 十蚊一個芝士漢堡, 有咁多野食都幾抵食; 不過師傅唔係好明點解會攪錯囉, 莫非師傅講得太細聲? 下次唯有大聲d, 一定會再去, 因為見到好多人入黎幫襯同埋好想試下佢嘅飯麵!