2023-04-23 331 瀏覽
囍運舖位嘅前身,係喜喜冰室。呢一間舖頭臨開業之前,已經得罪咗一班淘大嘅街坊,所以大家對佢嘅觀感好麻麻。我食過旺角嗰間囍運,味道就一般,唔知嚟到牛頭角,會唔會好食左呢?晚飯時間,我叫咗一個黯然銷魂飯(叉燒煎蛋飯)。佢啲叉燒好甜,應該落咗好多蜜糖落去燒,而且佢嘅叉燒其實係有啲肥嘅,雖則話半肥瘦嘅叉燒係好好食,但太多肥膏,始終都唔啱香港人。太陽蛋非常之橙色,橙色都唔係好敢食,但食落味道OK。黯然銷魂飯,豉油都係一個重點,唔知係咪近排油價太貴,所以連豉油都要慳啲使。唔係好夠豉油,識食落乾爭爭,只能夠靠隻蛋嘅蛋黃汁撈飯。佢杯奶茶,應該係成個餐裏面最出色嘅要食乜。加分!整體而言,呢個黯然銷魂飯,冇敏華嗰個咁好食,以呢個價錢嚟講,我亦都覺得一般水準。但你問我,我都會推介呢一個叉燒飯。

佢杯奶茶,應該係成個餐裏面最出色嘅要食乜。加分!

食神叉燒飯