2017-06-02
前兩日朋友突然話想食蒸氣火鍋,又話唔要去酒樓果d 太嘈傾唔到計, 於是我就上網搵到呢間街坊廚神都黎食過嘅餐廳! 餐廳門口貼晒小儀 金剛嘅相,原來有好多明星都幫襯過,好期待呀!! 我地點左龍躉海鮮餐,仲有老闆推介嘅菊花龍眼杞子茶。 本來驚菊花茶會落好多冰糖之類好甜,但呢壺係飲落有淡淡嘅菊花味,以龍眼提味,無加糖 好健康呀!有個侍應幫我地處理每一道海鮮,好好服務呀! 女仔緊係咩都手機食先,佢好耐心咁等我地影完👍🏻 重點當然係每樣都蒸到剛剛好啦!基圍蝦鮮甜爽口,最surprise 係花甲好甜!點豉油反而失去左佢果份甜味。龍躉係最令人難忘的,廚師處理得好好,加左簡單嘅薑蔥,保留左魚肉味,去除腥味,係傳統又精明嘅做法! 食一啖已經陶醉於魚油香當中,非常鮮嫩!元貝王亦值得一試,店家先蒸裙邊俾我地淺嚐,然後蒸大元貝,真係好大粒! 蒸完多汁嫩口,好味!另一驚喜之作係雞肉! 廚師以蟲草花同紅棗醃雞肉,非常入味! 朋友好鐘意,鐘意到同我爭食。最後係南瓜排骨粟米粥,好清甜嘅粥,充滿海鮮味。 食飽飽仲有糖水!女人有兩個胃嫁嘛! 木瓜雪耳桃膠糖水,桃膠好有膠質,呢款糖水好岩女仔飲呀!美顏嘛!依間餐廳材料好新
我地點左龍躉海鮮餐,仲有老闆推介嘅菊花龍眼杞子茶。
最後係南瓜排骨粟米粥,好清甜嘅粥,充滿海鮮味。
依間餐廳材料好新鮮,食海鮮原汁原味係最好食嘅! 因為海鮮味道淡淡的,加左醬料就會食唔出佢嘅原味。但前提係要夠新鮮先可以做到唔洗加醬汁都好好味! 值得一讚!起碼我成餐都無點過豉油。