2015-12-26
朋友懷孕了! 真係要出來賀一賀了! 但懷孕期間, 飲食方面會有所要求, 所以交由朋友選擇餐廳. 她提議去食火鍋呢!!!!! 因為全部烚到熟曬 保證衛生!!! 加上朋友想早點回家休息(安胎), 今晚放工後, 馬上來到公司附近的日式火鍋專門店了! 由於6點3到達, 座位任君選擇. 朋友選了內裡的卡座, 比較安全! 枱面放有各款火鍋用具! 這次是為她慶祝, 所以點選了中價位的牛陣嚴選火鍋放題! 多了1款上級牛肉, 當作犒賞自己吧! 配豆乳湯底. 為免朋友行來行去, 自助區的美食, 就由我負責拎回來了. 我們另外點了飲品. 自助區真係好多款式 : 丸類, 蔬菜瓜果, 醬汁, 麵食, 米飯, 甜品. 先拎幾款菇菇丸丸南瓜芋頭蘿蔔豆卜. 全部放入去鍋內慢慢滾! 再調制喜歡的醬汁 : 酸汁 + 勁多芫茜蔥 回到座位時, 牛肉及豬肉已放在枱面了. 牛肉雖不是雪花肥牛, 但起碼脂肪平均. 豬柳肉是大塊肉為主, 豬肋肉即是五花腩. 全部片得薄薄的. 當鍋內水開時, 牛肉豬肉放在熱湯表面拖一拖, 即刻變熟! 再放在<勁多芫茜蔥的酸汁>內! 夾著一堆芫茜蔥, 一同品嚐! 酸酸的感覺剛好
但懷孕期間, 飲食方面會有所要求,
所以交由朋友選擇餐廳.
她提議去食火鍋呢!!!!!
因為全部烚到熟曬 保證衛生!!!
加上朋友想早點回家休息(安胎),
朋友選了內裡的卡座, 比較安全! 枱面放有各款 火鍋用具! 這次是為她慶祝,
所以點選了中價位的牛陣嚴選火鍋放題!
多了1款上級牛肉, 當作犒賞自己吧!
配豆乳湯底.
為免朋友行來行去,
自助區的美食, 就由我負責拎回來了. 我們另外點了飲品.
自助區真係好多款式 :
全部放入去鍋內慢慢滾!
酸汁 + 勁多芫茜蔥
牛肉雖不是雪花肥牛, 但起碼脂肪平均.
全部片得薄薄的.
再放在<勁多芫茜蔥的酸汁>內!
夾著一堆芫茜蔥, 一同品嚐!
酸酸的感覺剛好去除肉的肥膩,
感覺上有助消化, 好似健康左!
其實是避免高鹽份的飲食陷阱.
但上級牛肉, 牛肉及豬柳肉的脂肪較少,
在湯面拖一拖便OK了.
牛肉豬肉已經REORDER几轉了. 真係肉擺不能! 還有其他配菜系列.
熟食方面有炒飯及日式咖哩飯.
這晚任飲任食, 尚有其他美食,
所以只能每樣吃一小碗
蘿蔔真是火鍋好朋友.
士多啤梨, 焦糖脆餅, 濃香牛乳, 咖啡
對我來說4 款味道都很特別!
專門店一球雪糕起碼廿元!
那麼, 多食几球, 就真係回本了!
這牌子的士多啤梨雪糕很好味!
但自己較少遇上焦糖脆餅, 濃香牛乳&咖啡,
唯有放棄好味道的士多啤梨了.
雪櫃內雪糕真的很硬, 要很用力地才可刮出雪糕.
最好出去拎定雪糕, 攤一陣無咁硬, 慢慢品嚐最好味!
今晚大家食得好飽! 肚子脹卜卜.
1個大肚婆入 - 2個大肚婆出!
只是90鐘, 真係唔多夠喉!!!!