2012-05-11
以下係小弟一年前的經歷,希望仍能登出。甜品老媽除左甜品外,其實做lunch都ok,總有d餐揀得落手,例如台式牛肉麵,土匪雞球飯等;牛肉麵一向係水準之作,湯濃,牛展夠厚夠"淋",幾乎每次去都叫;點知有1次,牛肉麵個湯淡而無味,以為係咁岩失手吧,下次再叫過la;到左"下次",再叫牛肉麵,個湯依然淡而無味......食完比錢,好心同老媽講聲,提提佢改善下,誰知對方竟用以下原因作藉口:1~老媽唔食牛肉,所以無試味 (咁你請d廚師返黎做乜?如果連試都無試過你憑乜賣比客?)2~佢地唔用味精,所以會清淡d (而家唔係清,而係淡而無味...你話唔落味精所以無味,咁即係之前食過幾次濃味ge係落左味精?另外如果唔落味精就淡到咁,咁屋企d住家菜咪全部都無味?簡直嚴重侮辱客人智慧!!)自此,就無再去食野了。其實佢生意咁好,無左我地4,5個客都無問題,但覺得出黎做生意,仲要咁多人食ge鋪頭點解連少少氣度都無?客人善意提醒,唔係為左唔比錢,唔係為左要你換過其他野比我食,但就連唔好意思都無句,只係不斷諗d咁ge藉口去侮辱食客們的智慧......其實講句"唔好意思ar,我會跟進下原因"係咪真係咁難開口?
到左"下次",再叫牛肉麵,個湯依然淡而無味......
自此,就無再去食野了。