2021-10-27
最近天氣開始凍,最適合去打邊爐,今日去了旺角「一鍋堂」食火鍋,在餐廳門口見到有個金寶湯底幾特別 一鍋堂 x 金寶湯 合作的獨家火鍋湯底「忌廉周打蜆湯」,等陣一於叫嚟試吓,最後我們叫了:1️⃣ 鴛鴦鍋底 鴛鴦鍋底一邊揀咗 一鍋堂 x 金寶湯 合作的獨家火鍋湯底「忌廉周打蜆湯」,另一邊則叫咗「麻辣湯」2️⃣ B 餐 - 特選安格斯牛 $188 肉類包括:🐮 美國安格斯牛板腱丶封門柳丶牛脷心托丶美國安格斯牛肉,幾款牛肉都唔錯,封門柳 肉味濃郁;牛脷心托 好有咬口,個人覺得口感最佳🐷 西班牙粟飼豬🐑 紐西蘭羊卷肉 肉質嫩滑;天氣凍,食羊可以暖下胃,正有多款 配料 選擇,我們叫了:🥢 蟹籽手打蝦滑、手作陳皮鯪魚滑🥢 蜂巢豆腐、鮮萵筍、手打三寶丸、麻辣撈雞柳🥢 紅心蘿蔔、午餐肉紅心蘿蔔 清甜好味,健康之選🥢 老媽金錢肚、流心魚蛋金錢肚 好爽口,口感一流;流心魚蛋 充滿了流心咸蛋,一定要食🥢 新鮮雞件、豬頸肉柳、自家製鮮蝦雲吞雞件、豬頸肉、鮮蝦雲吞 用料都唔錯,食落口味道都幾好價格💰:$469 ($376 + 鴛鴦鍋底$50 + 服務費$42.6)
1️⃣ 鴛鴦鍋底
2️⃣ B 餐 - 特選安格斯牛 $188
肉類包括:
🐷 西班牙粟飼豬
🐑 紐西蘭羊卷肉 肉質嫩滑;天氣凍,食羊可以暖下胃,正
有多款 配料 選擇,我們叫了:
🥢 蟹籽手打蝦滑、手作陳皮鯪魚滑
🥢 蜂巢豆腐、鮮萵筍、手打三寶丸、麻辣撈雞柳
🥢 紅心蘿蔔、午餐肉
紅心蘿蔔 清甜好味,健康之選
🥢 老媽金錢肚、流心魚蛋
🥢 新鮮雞件、豬頸肉柳、自家製鮮蝦雲吞
雞件、豬頸肉、鮮蝦雲吞 用料都唔錯,食落口味道都幾好