2013-12-06
今年my b.day dinner 選左係食韓國燒肉, 因為太念掛KOREA既燒見雜誌介紹一於ORDER fd 去book 定此rest. 是日我地要出油麻地取物, 之後連直接行路前往打去問路, 第一句問佢有冇個懂說中文的(因為之前個fd 打去book 枱, 得識講中文) 是一個講英文waiter 聽講左2句我問佢有冇人講中文 (應該佢就我架馬^^), 佢話答no 唉未硬住同佢英語對話, 但佢又聽唔明我已經講得好"簡單" and then 可能佢頂唔順終於叫左個講中文既waiter 聽, 溝通左後大概知點行落去, but 原來都幾遠下由油麻地去的話, 雖都叫做直路行但都要搵, 間rest 住落係橫邊沿路都有好多其他食店. 最後都順利搵到, 齊人直上經樓梯牆一邊放左d大紙張貼比客人留名/言, 幾得意當自己係明星咁都簽左個名, hahaha.寫回主題:一上到去say book 左幾點/位後入座, 環境像似韓式燒肉店一張張圓枱擺放相可隔不太密,坐位雖是一式筒形圓坐 妙處是它是揭蓋式的"罐", 可以將隨身衣物/袋等全放入內存, 一來慳左位二來衣物不會太染上油煙味. 安頓好便order
寫回主題:
一上到去say book 左幾點/位後入座, 環境像似韓式燒肉店一張張圓枱擺放相可隔不太密,坐位雖是一式筒形圓坐 妙處是它是揭蓋式的"罐", 可以將隨身衣物/袋等全放入內存, 一來慳左位二來衣物不會太染上油煙味. 安頓好便order 食物, 唯們5位都喜食牛肉 所以大部份都叫左d 牛類, 再加d 豬脯肉. order 左個牛肉set/墨魚/拌飯/海鮮薄餅/大醬湯etc.
第一樣上枱的一定是韓式配菜類, 有薯仔/洋蔥絲/羅白絲etc., 最好食的一致選薯仔, 可能肚餓薯吃的有嚼口一道前菜所以個個"挾"過不停. 洋蔥絲個人來說就好好味, 佢半熟但唔生加左d 韓式汁特別易入口, 但我既同伴們就唔太喜食。
主菜: 牛肉/豬肉, 韓國習慣用醬汁醃/撈各類食物, 但見上碟的肉似不太大醃過, 附設的是醬&共蒜頭各一碟, 應該是將牛肉+蒜粒+醬+菜片(睇韓劇是這樣教的), 所以肉質不是太濃主要靠醬點綴味道, 不點得話可能只有淡淡得燒肉味.
看似肥美既豬脯肉, 表面肥膩燒時d 油巴巴冒咁流出黎架至肉開始熟時, 肉質就會充實d開始乾身體積亦細了, 但入口好好味 比係韓國食的較有嚼感, 韓國的入口真係即溶。由於唔識分等級 order 亦沒留意, 不識是次食的是咩級, 但也一樣美味啊。
拌飯: 配料有芽菜/紅羅白/羅白/青瓜_絲and 太陽蛋, 相就相當有"顏色", 齋看都好正。進食時前waiter 會你先詢問客人可食辣程度後加上韓式辣醬, 替客人拌好待食。
海鮮薄餅: 味道香口而且滿佈海鮮料, 有青口我不太喜食較腥食物, 但不差ok。
墨魚: 一整隻的不太大隻, 已經醃製, 燒落則較肉煩遜色。
大醬湯: 睇韓劇就睇得多而且去韓國也沒吃到, 係香港先order 到一嚐。湯料亦相當豐富有豆腐粒/肉肉/芽菜/羅白妝絲etc, 味道亦一貫韓式風味濃濃辣辣的, 附白飯加起來味道不錯, 5個人分了剛好。
由於全程燒肉都有令仔waiter 代燒, 拌好飯, 所以都只坐著吃。而且配/前菜可以隨時再加 (p.s. 是否free re-order 有待確認, 因為冇check 單haha)
總括環境同食物/服務都好滿意, 唯一的如果要長談傾計就未必適宜, 因為即使有抽氣筒燒肉有一定氣味, 留得越久味更深, 對於唔受得之人都是吃畢便走為佳。
題外話/補充資料:
是次於星期四前往不太多人剛好, 亦不很嘈。