2019-10-12
今次為方便個朋友約左係觀塘食, 試下新野. 呢間餐廳好新淨亦都好闊落, 最啱傾計談心Menu有啲seasonal嘅海鮮亦都有set dinner可以揀, 我哋就覺得set dinner幾抵所以就一人叫咗一個餐, share黎食, 再加左cocktail. 我哋叫咗一杯berry grapefruit cooler 同 mango rita, 由於前幾日係第二到飲左杯好重口味既cocktail, 今次就特別叫佢地整light 啲, 少啲酒. Mango rita就比較甜, berry grapefruit cooler就清啲.第一碟係Parma ham楊桃沙律. 個楊桃喺個沙律裏面好特別,因為好少會食得到覺得, 特別refreshing. 而且個沙律醬唔係creamy果種, 算係醋咁, 酸酸地, 又light又開胃.頭盤有鮑魚同埋湯. 鮑魚上面嗰隻韓式泡菜醬幾特別. 而嗰日嘅湯就係菠菜忌廉湯. 個湯份量同調味都啱啱好. 主菜我哋就分別揀咗帶子闊條麵同烤雞. 帶子煎得好香, 我好鍾意個醬, 夠味得黎, 又唔算太heavy, 可能係因為加咗魚子醬. 烤雞裏面饟咗一

頭盤有鮑魚同埋湯. 鮑魚上面嗰隻韓式泡菜醬幾特別.
而嗰日嘅湯就係菠菜忌廉湯. 個湯份量同調味都啱啱好.

主菜我哋就分別揀咗帶子闊條麵同烤雞.
烤雞裏面饟咗一層黑松露麵包糠, 一切落去就好香黑松露味, 隻雞都算多汁, 唔會太乾.

不得不提嘅係呢間餐廳每一碟都整得好靚, 好有心思.

個set dinner真係幾豐富, 有沙律, 頭盤, 湯,主菜, 最後仲包埋甜品, 本身仲包一杯野飲,酒就要加錢. 不過宜家Facebook like and share都有買一送一嘢飲. 好啱男女朋友嚟食或者一家人嚟食都得, 坐得好舒服, 環境都好好, 好似仲有得坐出面, 或者等天氣冇咁熱, 坐出面, 飲下酒都幾舒服.