2021-07-06
第一次黎天一閣食飯,一直聽聞佢出名既係隋王斬肉同埋香醉紅蟳,今次我哋就叫左呢個餐,有晒呢兩樣名菜。鮑魚就正正常,係好食既但無咩特別。义燒賣相唔討好但係好好食,燒得好香。因為我同同行友人都好大食😂😂😂所以我地額外加左炸蕃薯。侍應不停同我地推介話好好食架,我哋本身心諗炸蕃薯可以有幾好食,佢黎到大家都無咩期望,點知食落口就知道一道平平無奇既菜竟然可以咁好食,外脆內軟!炸得好透又鬆軟!之後就到重頭戲花雕蟹陳村粉(香醉紅蟳)個陳村粉真係一流!個汁好重酒香但又唔會蓋過個蟹香味。係好食既!蝦子麵就正常啦。隋王斬肉真係重頭戲!!!入口即溶真係好香!好滑!一定要食!!!但細細舊真係唔夠候啦~~~~呢個牛肋肉又係睇落普普通通本身唔會覺得佢有咩特別,但個牛食落口先知佢有幾好食。佢既肉煮得好夠淋,而且夠牛味。真係好有驚喜。整體黎講呢間老字號廚師既功架真係唔話得,平平無奇既菜式佢都好有心煮,佢賣既唔係而家出面坊間整到好fancy 既菜式,而係賣廚師既功夫。個賣相唔使整到好靚好吸引,你一食落口就會知呢間店點解可以係跑馬地呢個有錢人區咁耐都唔執笠。不過記得有咩想食就一定要預訂,我哋到左食食下想加菜式,侍應話佢地預既
鮑魚就正正常,係好食既但無咩特別。
义燒賣相唔討好但係好好食,燒得好香。
之後就到重頭戲花雕蟹陳村粉(香醉紅蟳)
蝦子麵就正常啦。
隋王斬肉真係重頭戲!!!入口即溶真係好香!好滑!
一定要食!!!但細細舊真係唔夠候啦~~~~
不過記得有咩想食就一定要預訂,我哋到左食食下想加菜式,侍應話佢地預既份量一般都係岩岩好,有訂左咩野就預幾多材料,所以我地臨時加單都無咩野揀。