2022-08-23 415 瀏覽
今日行錯路,誤闖到享樂烘焙係新蒲崗既總店。可能因為係星期六既下午,亦可能因為天氣甚熱,係反射住刺眼陽光既玻璃牆內,依稀只有幾個碰住托盤低頭挑選既客人,收銀台前亦未見聞名既長長人龍。機緣至此,無心插柳,踏破鐵鞋,都唔係形容到我想入門逛逛既藉口其實,只係想單純咁感受吓,或鬆軟,或煙韌,或香甜,或鹹鮮既包包。一入門內,就聞到由牛油雞蛋麵粉組織成既麵包香氣,配合店裡簡約既裝修風格,和麵包架子前悠然駐足既三四位客人,如此寫意的情景,已經在我的胃裡編織成一種溫慢的食慾。奈何夏日炎炎,胃口麻麻。食最有名氣,尚餘一點溫熱既Bagle?定係旁邊由職員忙碌咁逐件上架既密瓜包?對面一對情侶夾起既Scone更係剛剛出爐。但天氣咁熱,似乎都唔係最適合既選擇。左顧右盼,腳步逆時針繞了半圈到收銀台,垂頭見到雪櫃入面一個個蹲係盒子裡既圓潤麵團,眼前一亮,見到有代表抹茶既森綠色彩,眼睛再亮幾分。揀好啦!唔該,一個抹茶冰心。接過承載住冰心既盒,絲絲涼氣透到手掌,為燥熱既夏季送點微風。即使係街頭,都忍耐唔到突如期來,由胃部深處咕咕叫囂既飢餓感。手忙腳亂咁撕開牢牢緊貼膠盒既封口,掀開裡面沾染左抹茶粉和糖霜既透明蓋子,匆匆係心
今日行錯路,誤闖到享樂烘焙係新蒲崗既總店。

唔該,一個抹茶冰心。

手忙腳亂咁撕開牢牢緊貼膠盒既封口,掀開裡面沾染左抹茶粉和糖霜既透明蓋子,匆匆係心裡默念我要食您啦,一記飛擒大咬。

然後,只係咬到包體。

係軟熟又甜絲絲既。

唯有,毫不憐惜咁再咬一大啖。

糖份既甜蜜,抹茶醬既甘苦,厚重既奶油香味,濕漉的涼快氣息,白霜溶解的滑膩,一個一個,接踵而來。

縱然係街頭食到滿手狼狽,即使沾得雙頰嘴唇一片白,都阻止唔到我一口接一口解決冰心既決心。

望住空盒,會心一笑,果然係夏天最適合既選擇。

雖然去年夏天錯過左,今年總算幸運地遇到您。

差少少唔記得加張打卡。
抹茶冰心麵包

P.S. 多謝您睇到呢到,其實呢個價位同質素唔值得再用quota食,包體太多,甜蓋過茶甘,內餡偏少。寧願食鬍鬚怕怕既原味泡芙,外脆內軟,吉士香滑,甜而不膩

外賣自取
抹茶冰心麵包