2019-09-29 2201 瀏覽
容龍海鮮酒家歷史悠久,原來今年已經係80周年,舉行左一場好盛大既80周年玫瑰金禧晚宴大事慶祝。佈置重現左前身容龍別墅既場景,如果以前睇過粵語長片應該會覺得熟口熟面。當晚仲有李龍基同多位歌手演唱,將氣氛推到最高點。晚宴又點可以少左乳豬?!燒乳豬最緊要當然係層皮,火過猛,皮爆得唔靚,火力唔夠就起唔到芝麻皮。容龍就將火力控制得岩岩好,一睇色水就知掂,芝麻皮果然做得好鬆化。蒜蓉蒸大扇貝大大粒,好厚肉,加埋粉絲索哂扇貝鮮味同蒜蓉香味,軟身又入味。南非鮮鮑煮出黎質地軟腍,唔會太過硬身似橡膠,鮑魚汁甘香濃郁 ,吊起鮑魚本身既鮮味。所謂鮑翅,是指浸完後無散開,仍維持完整魚翅狀的魚翅,呢一窩鮑翅就正正做到,魚翅用料真係落重手。魚翅本身難入味,所以再靚既魚翅都要靠上湯,湯身微杰,足料又鮮甜。芝士焗龍蝦係容龍既招牌菜,試過之後果然覺得非同凡響。雖然出面好多地方都有芝士焗龍蝦,但容龍做法明顯有分別,唔係平時拉絲芝士果種,芝士表面係炸過既,所以脆脆地好香口,裡面龍蝦亦都好新鮮彈牙,作為招牌菜真係當之無愧。飲宴點都會有條蒸魚,象徵年年有餘嘛,咁大條蒸東星斑其實好考得起大廚掌握時間火候既功力。今次呢條就蒸得好嫩,原
當晚仲有李龍基同多位歌手演唱,將氣氛推到最高點。
金銀蒜蒸大扇貝
蠔皇扣南非鮮鮑
紅燒肉膽大鮑翅
芝士焗龍蝦係容龍既招牌菜,試過之後果然覺得非同凡響。

清蒸大紅東星斑

今次呢條就蒸得好嫩,原條蒸,夠哂原汁原味。
清蒸大紅東星斑

金華玉樹麒麟雞既菜式名改得好有氣勢,而且擺盤都幾有心思,呢個懷舊菜買少見少, 通常係舊式酒樓先見到。
金華玉樹麒麟雞

甜品就有寶石椰絲白兔仔同飄雪銀山沙翁球,放上high tea 架特別精緻。
寶石椰絲白兔仔、飄雪銀山沙翁球

白兔仔既樣超可愛,真係唔捨得食,沙翁而家都差不多絕跡於酒樓,因為工序又多又花時間,表面脆口,內裡鬆軟。
寶石椰絲白兔仔、飄雪銀山沙翁球

晶瑩燕窩凍布甸就係女士最愛,燕窩養顏又滋陰,而且亦都唔會太甜。
晶瑩燕窩凍布甸

最後仲有靚靚鮮果盆,今餐真係食得超滿足。
田園火龍鮮果盆
2019-09-20