2017-09-04
香港人極喜歡米線,我都唔例外,但係緬甸米線真係未試過!佢地搬舖前已經bookmark左要去,拖到今日先終於搵到機會黎勝利道新舖食。12:30黎到等左一陣間,原來隔黎就係前排好hit既丸茶手作,不過今日胃口唔大就唔試啦。餐廳名符其實係小店,只有兩張四人枱、一張四人吧枱。四人枱之間空間好小,肥小小或者攬住個大啲既袋都會坐唔落😧落單後好快有得食,見到牆上既相已經食指大動,流晒口水😛枱面備有辣椒粉、檸檬汁、魚露,任君選擇。先飲 緬甸咖啡 (凍) $15 - 老實講,飲落有啲似即溶咖啡,奶味偏重,冇乜咖啡香,唔叫冇損失。曼德勒鮮茄滋味撈麵 $45 - 以為係涼拌,原來係hot dish!番茄、肉碎、芫茜、炸蒜堆喺幼麵上面,成座小山咁😍 番茄煮到爛爛地,肉碎大大粒,加左少量紅蔥油,酸酸甜甜好開胃!麵條係蝦子麵,雖然濃湯蓋過晒蝦子味,但麵質唔錯,比普通幼麵同依個湯更夾味。不過食左一半之後開始覺得個湯底太甜,甜到味蕾慢慢食唔到番茄鮮味,我估一碗湯底起碼落左四五茶匙糖😖😖建議店家減糖,稍稍遷就一下香港人口味呢。Mohinga招牌鮮魚濃湯米線 $46 - 個湯睇落好結、好似咖哩汁咁,飲一啖 - 咦點解一啲
落單後好快有得食,見到牆上既相已經食指大動,流晒口水😛
Mohinga招牌鮮魚濃湯米線 $46 - 個湯睇落好結、好似咖哩汁咁,飲一啖 - 咦點解一啲味都冇既🙀 聲稱用雞肉和魚肉熬足一整晚既湯底一啲雞味/魚味都冇,似淨係黃薑粉加椰奶,連咸味都欠奉。熊生加左成樽魚露同檸檬汁先勉強似番個入得口既湯底...配料方面有半隻全熟蛋、魚片頭、豆卜、炸蒜、芫茜,仲有一片似炸蝦片但又係冇味既物體。呢個招牌真係唔值得專誠黎試👎🏻👎🏻
食物質素與想像中有啲距離,好懷疑雜誌報紙既報導有多少真多少假。加上坐得好唔舒服,洗手間亦只有好遠既公廁,好可能唔會再幫襯啦....