2023-08-05 87 瀏覽
《Orka Restaurant & Specialty Cafe》📍中環站來到依個中環的熱鬧區,行到半山斜路的地段時,會看到依一間充滿着西式渡假風情的chill chill 餐廳,配合着而家依個咁炎熱的天氣,真係好適合入來消吓暑( ´▽`)依間餐廳亦都有播啲輕鬆休閒英文流行歌曲🎵,好適合weekend過嚟Chill💕💜Power Salad 🥗🥢 💰$138-Go big & Leafy Greens & Superfood Supreme🥣一上到嚟係望到有好大bowl的健康食材,入面包括羅馬生菜、紫椰菜、蕃茄仔、西蘭花、西蘭花幹、有機菜苗、紅菜頭、青瓜、牛油果、葵花籽、合桃、杏仁、而且有好多藜麥碎佈滿喺上面🤌全部食材用料都好用心新鮮,由於本身已經有特調過味道,所以完全唔會有草青澀味~🤤😻🤩由於小編好鍾意食蛋類食物,所以特意叫佢加咗一隻煎蛋(extra +$15),入面仲有少少流心效果💘調味汁個方面係用咗啲酸酸甜甜的醬料,感覺好清新開胃🤟幸福指數:😻😻😻😻/5💜Mighty Bulgogi Burger 🍔🥢 💰$138一切開啖漢堡包係聽到烘度好脆,會有’咔’一聲,而麵包嘅質感咬落相

💜Power Salad 🥗🥢 💰$138

調味汁個方面係用咗啲酸酸甜甜的醬料,感覺好清新開胃🤟

幸福指數:😻😻😻😻/5

一切開啖漢堡包係聽到烘度好脆,會有’咔’一聲,而麵包嘅質感咬落相對比較煙靭啲,可以做到多脆內軟的蓬鬆口感(*¯︶¯*)
入面牛肉漢堡嘅應該係手打而成,一咬落去係充滿住牛肉的香味,而且一啲都唔乾身,充滿住肉汁,meow小編一直覺得漢堡嘅精髓就係牛肉漢堡整得好唔好,而今次依一個十分滿意👍
牛肉漢堡上面亦都有一層半溶的芝士🧀️,豐富咗牛肉漢堡的口感,完全唔似急凍牛🤟
而配料方面上面亦都有日式洋蔥(好夠味)、酶絲?、蕃茄切片、醃蘿蔔、生菜,
漢堡上面有一層微辣的泡菜醬,同時問漢堡底層亦都有加到泡菜醬汁調味,令到成個漢堡即刻fusion曬(。ì _ í。)

幸福指數:😻😻😻😻/5

💜Brain Sharpner 🍹💰$78
食落去第一啖就即刻感受到好新鮮的感覺,入面係充滿着濃濃藍莓🫐、士多啤梨🍓的味道👅,就好似有好多新鮮的生果一齊滲透在口腔內,而佢面頭亦都有一粒粒石榴果增加個口感,再加上少少椰絲,成個感覺係好fresh,由於meow小編行過嚟嘅時候係超級熱,所以飲依一杯smoothie係即時有一種復活的感覺(˶‾᷄ ⁻̫ ‾᷅˵)💞

幸福指數:😻😻😻😻😻/5

*需另加一服務費

Yumyum舔舔脷指數:🧸🧸🧸🧸🧸/6
環境指數:🧸🧸🧸🧸🧸/6
服務指數:🧸🧸🧸🧸🧸🧸/6
性價比指數:🧸🧸🧸🧸/6
回頭指數:🧸🧸🧸🧸🧸/6

(滿分為🧸🧸🧸🧸🧸🧸)

以上屬小編主觀(非專業)食評,所有意見只供參考
( ´▽`)

📍 Orka Restaurant & Specialty Cafe
🗺 中環雲咸街36號地舖

Brain Sharpner