2023-12-20
今日姑奶放假,佢知我想去深水埗買電腦用品,佢話車我出去✌🏻,好姑奶🤣,買完嘢,循例都要請返佢食餐飯嘅,叫佢兜下附近睇吓有冇啲餐廳門口可以泊車,兜兜下見到有間小店串燒,門口又有得泊車,所以就揀咗入去幫襯吓,振興一下香港小店嘅經濟呀嘛🤗!本身我好鍾意食串燒架,之前去台灣、韓國、日本都特登去食,不過其實食串燒都幾貴,想食得飽仲貴😂。之前同friend去太子食串燒,三個人,食咗$1200 ,但係一啲飽嘅感覺都冇🫢。落車見到門口有個餐牌,價錢竟然唔係太貴,二話不說,即刻坐低,除咗串燒之外,佢哋仲有做三餸麵,不過我無叫,因為都係鍾意食串燒多啲。價錢太抵,兩個人搏命叫,啲串燒仲要比出面大串,食到捧住個肚離開🤣。叫咗成檯串燒,竟然只係$395埋單😳。因為叫咗太多,唔逐樣講喇!全部都好好食,有幾樣仲特別出色👍。雞皮、豆卜都超脆羊架唔騷大大件,好Juice,我食咗3件😆肥牛金菇卷,老闆好細心,頭尾切去,唔會令多出嚟嘅部份燒到乾噌噌,好好食牛仔骨、牛肉粒醃得好夠味👍燒蔬菜都好好食,由其秋葵、脆玉瓜,燒得剛剛好,食落好多汁。整體非常滿意,價錢合理,食物份量大,仲可以泊車係門口,推介。我哋叫咗嘅食物👇🤤豬頸肉$
雞皮、豆卜都超脆
羊架唔騷大大件,好Juice,我食咗3件😆
牛仔骨、牛肉粒醃得好夠味👍
燒蔬菜都好好食,由其秋葵、脆玉瓜,燒得剛剛好,食落好多汁。
我哋叫咗嘅食物👇🤤
豬頸肉$15 (3塊)
豬腩肉$15 (4件)
多春魚$18(3條)
雞中翼$16(2隻)
雞皮$11
雞軟骨$15
煙鴨胸$15(4件)
羊架$38(1件) x 3
魷魚鬚$20
肥牛金菇卷$20(4件)x3
牛仔骨$20(3-4件)x2
牛肋粒$20
原隻茄子$24
豆卜$11(4件)
雞髀菇$11(4件)
翠玉瓜$10(3件)
秋葵$10(8節)x3
店鋪資料 🏢
串皇
地址: 深水埗福榮街218號美居中心地下63號舖
#foodieismylifehk #hkfoodie #hongkong #hkfood #food #foodshare #eatstagram #yummy #香港美食 #hk #hkig #fooddaily #happy #foodies #吃貨 #相機食先 #foodie #yum #純粹分享個人感覺 #記録 #食好西 #味道是主觀的 #深水埗美食 #午餐 #串燒 #純分享 #真實評價 #平民生活 #大大串