餐廳: 華苑潮州閣
資訊:

2022-11-06 1489 瀏覽
粿係一種好出名嘅潮州小食,款式有好多,不過喺香港好難食到好食嘅粿,但係呢間潮州菜就可以搵到好食嘅粿。我哋一口氣叫咗三款粿,兩鹹一甜,分別有馬鈴薯粿、紅桃粿同埋甜嘅鼠殼粿。另外仲叫咗個隆江滷水豬手同埋芋蓉香酥鴨,仲有一個青欖燉螺頭湯。馬鈴薯粿顧名思義主要嘅材料就係薯仔,味道都幾好,不過我哋全部人都覺得紅桃粿同埋鼠殼粿味道更加出色。紅桃粿鼠殼粿(甜)佢個滷水豬手都幾好食,炆得幾林幾入味,啲墊底嘅芽菜仔都好好食,因為吸晒啲滷水汁嘅味。芋蓉香酥鴨就相對一般啲嘢,芋蓉得夠鬆化,但係入邊舊鴨肉就比較韌,佢d炸珍珠葉都幾好,好耐無食過。青欖螺頭湯好足料好正,飲落去個喉嚨覺得好舒服,例牌可以分到五小碗,呢個真係好好味。

紅桃粿
鼠殼粿(甜)