2018-09-09
喺自己屋苑附近, 冇咩大眾化嘅甜品店。 但近天晉匯沿著食肆走廊, 有間甜品店幾受歡迎 而且有很多選擇。 今晚喺附近食完晚飯 再來個甜品滿足一下。室內裝修親切且色彩繽紛。很喜歡吃椰皇燉出來的甜品, 滋潤 又養顏。D24榴槤椰皇(凍) $64有榴槤,小丸子,椰皇 ,椰奶,海燕。 榴槤和椰皇兩者都是我的最愛。 浸著D24嘅棷奶, 顯得格外香甜。 D24榴槤肉 味道香濃, 未上枱已經聞到, 正所謂榴槤飄香就是如此。 食落甜香滑溜, 配上椰奶海燕, 啖啖滋味。 香濃嘅D24 還配上小丸子, 一濃一淡口咁亦豐富。 當然也不會錯過椰皇內的椰皇肉, 幼滑又有椰香。香蕉士兵$49(冰香蕉,雲呢拿雪糕,脆米,焦糖脆脆)阿仔點了個香蕉士兵。 部分香蕉用冰冷藏著, 雲呢拿雪糕香甜軟滑, 焦糖嘅味道帶出整個甜品味道, 否則只有又硬又凍嘅冰同雪糕。 如果採用綿冰會比較容易入口。雪燕紅棗杞子燉鮮奶$59雪燕是植物的木髓, 膠質很重,有滋陰潤燥的作用。 燉鮮奶好滑好香,唔会太甜。老公係養生一族唔食凍嘢。雪燕這些平民補品, 好適合做甜品。 有啲似蒟蒻嘅質感但比較爽。比較起我發現D24榴槤比雲呢拿雪糕更加甜, 難怪阿
室內裝修親切且色彩繽紛。
很喜歡吃椰皇燉出來的甜品, 滋潤 又養顏。
D24榴槤椰皇(凍) $64
有榴槤,小丸子,椰皇 ,椰奶,海燕。
當然也不會錯過椰皇內的椰皇肉, 幼滑又有椰香。
香蕉士兵$49
(冰香蕉,雲呢拿雪糕,脆米,焦糖脆脆)
雪燕紅棗杞子燉鮮奶$59
老公係養生一族唔食凍嘢。
比較起我發現D24榴槤比雲呢拿雪糕更加甜, 難怪阿仔都轉軚食我果份榴槤甜品。