2009-10-21
今日跟去年暑假的 intern 同事食飯,好耐無見喇。大家都想食越南菜,係灣仔我覺得芽莊最好。認識芽莊因為以前係中環工作時同事介紹的,午飯時間真係好多人,灣仔店的情況無咁嚴重。記得幾個月前見到隔離檯order的燒牛肉撈朦,牛肉大大舊又好香,印象深刻,所以今日就叫黎試下。朋友仔話想食沙律就發版叫了一個大蝦柚子沙律。1. 大蝦柚子沙律 – 兩隻蝦烤得好靚,食落蝦頭有膏,柚子唔酸,好多好多炸過的蒜片,蒜味唔大可以接受,配上腰果,有咬口又好味。2. 燒牛肉撈朦 – 牛肉兩大串,好香lemon grass味,食落仲有一絲絲的香茅,撈朦的配料好足有青瓜絲、甘荀絲、生菜絲、炸過的蒜片,汁料用樽另上,個樽幾靚而且乾淨,要讚下。點菜時聞到隔離檯的牛肉湯河,香濃的牛骨湯味又突然諗起佢的蒜蓉飽都好好味,好想食呀,不過見好瘦的朋友仔無咩興趣,自己都算減緊肥所以放棄了。臨走時見到牆上的海報,佢地係Ocean Terminal開左新鋪呀。雖然Rice Paper都好味,不過始終有少少fusion的味道而且若貴,以家係TST想食越南菜又多一個選擇喇。
朋友仔話想食沙律就發版叫了一個大蝦柚子沙律。