2019-02-28
呢日去到朋友屋企附近嘅大人氣扒房Top Blade Steak Lab。入到去一坐低店員就夾咗一大堆鮮炸薯條落我哋碟到,因為呢度嘅薯條係任添架!雖然係無限量供應,但薯條一樣係用心製作,每條都微暖又脆身,仲帶香草味,唔點茄汁已經好好食。扒房專賣flat iron—成隻牛第二嫰滑嘅部位,但每日都會有一款冇列喺menu上嘅today's special。今次去到嘅special 係嚟自紐西蘭嘅hanger steak(腹肉牛排)。食hanger steak追求嘅係濃濃嘅牛肉香,因為係橫隔膜下嘅肌肉,經常運動所以比較厚實。以炭燒方法烹調嘅hanger steak外層炭香濃陏,外層微焦,但中層富肉汁同油香。牛扒十分厚身,份量十足,令人流晒口水~最多人點嘅就係美國390日谷飼Prime 級Flat Iron,我哋亦揀咗店員推薦嘅medium rare。Flat iron比hanger steak軟嫰得多,比較啱大部份香港人口味。medium rare嘅flat iron肉汁豐富,以鮮磨嘅鹽花同胡椒已經能帶出鮮味。但因為呢個部位脂肪較少,唔似肉眼扒咁重牛味。薯蓉混入牛油,質感軟滑又唔油膩,配埋鮮甜多
薯蓉混入牛油,質感軟滑又唔油膩,配埋鮮甜多汁嘅蕃茄仔,配菜同樣高質。
呢杯Cocktail Mojito係古巴嘅傳統雞尾酒,只係用青檸、糖、香草等等幾款嘅簡單材料製成,味道清新,同濃陏嘅牛扒絕配。
最後食埋甜品—熱情果tart。來自水果嘅天然酸甜味配上富牛油香嘅撻皮,圓滿地結束呢一餐。
不過呢度實在太多人排隊,所以用餐時間只有一小時。鋸扒通常都想慢慢嚟,所以不妨訂枱訂早啲,只要冇人等位,店員都好樂意比大家坐耐啲~