2022-05-18
銅鑼灣呢間星馬菜由新加坡人主理,有唔少地道菜式:板麵、麵粉粿湯等~ 不過最吸引我嘅莫過於超邪惡咖椰爆漿多士!睇Google Map睇到蕩失路,原來佢就係正超人氣嘅James BonBon隔離。見到純白門面 有條樓梯就岩啦~餐廳採取自助形式,需要係櫃枱或者自助點餐機落單,再自行揾位、取餐、回收餐盆,十足food court。唔洗加一之餘,店員都唔會係你側邊行嚟行去望住你,所以無人等位嘅時候 坐得特別自在。▪️辣椒蟹肉醬配炸饅頭 $98炸饅頭外脆內軟,索汁一流!蟹肉醬嘅蟹味又幾岀喎,少少辣好開胃。入面除左有唔少蟹肉絲,好似仲加左啲蛋花?! 令蟹肉醬口感變得滑溜。蟹肉醬份量超慷慨!食晒啲饅頭 都仲有好多醬淨。最後就咁食啲蟹肉醬 超爽▪️辣椒麵粉粿 $88麵粉粿同我想像中有啲岀入,同雲吞皮有幾分相似,都係圓形一大塊,質地就偏軟腍。配菜有滷冬菇、超多豬肉碎、炸江魚仔,鹹香十足。加埋參巴醬辣椒,辣辣地好惹味。篤穿埋隻流心蛋,乾拌得黎都好濕潤!重口味之選!美中不足係麵粉粿嘅口感唔太岩我口味。▪️咖椰爆醬 $68完全係為左呢個多士而嚟!多士夾滿咖椰、牛油、花生醬、朱古力榛子醬,再撒滿美祿粉,又點會唔好食!麵
▪️辣椒蟹肉醬配炸饅頭 $98
炸饅頭外脆內軟,索汁一流!
▪️辣椒麵粉粿 $88
▪️咖椰爆醬 $68
完全係為左呢個多士而嚟!多士夾滿咖椰、牛油、花生醬、朱古力榛子醬,再撒滿美祿粉,又點會唔好食!麵包質地偏乾實有咬口,但加埋啲醬又唔會好乾。成啖咬落去好實在,朱古力榛子味充斥口控,偶爾會食到啲花生味,但就唔係好食到個咖椰。呢個邪惡多士食一舊都夠晒邪惡夠晒甜夠晒漏,真係有三四個朋友仔一齊嚟食先好嗌。
▪️炸五香卷 $48
外層香脆唔油膩,內裡軟腍富肉汁 係平時肉燥嘅味道~ 唔錯
▪️美祿爆炸 $58
無乜好挑剔,就係好濃美祿味!甜度岩岩好~ 偶爾飲到美祿粉,會有啲香脆嘅口感。面頭仲有唔少朱古力脆脆添~
Overall,銅鑼灣嚟講價錢合理,菜式較為少見,唔會話好驚艷 但味道絕對ok,不妨一試!而且坐得好自在,幾啱三四個人聚聚。