2016-01-28
千里之月, 個名好有詩意咁, 間唔時食下貴野是常識吧!! 今日約左朋友食飯, 一於食好野! 搵左間懷石料理黎試!餐牌呢個有個好有趣的筷子設計"個人專屬筷", "Personal Detachable Chopsticks"!!個筷子頭係可以換ga!! 姐係次次都係新的包乾淨好feel~~個感覺好高級@Q@, 同埋係第一次聽~~~黑藜麥沙律黑藜麥外層纖維多,口感煙韌藜麥是含有種人體必需氨基酸的植物, 佢同一般是穀物不同, 品種上同波菜比較相近~~但係就可以給人吃穀物的飽肚感!藜麥的蛋白質含量與肉類相近, 能提供高於蛋與奶的熱能, 礦物質、維他命E及B2則高於這世界上所有的穀物! 藜麥是鹼性食物, 每天吃能幫助調整酸鹼度, 進食之後帶來的飽肚感, 令它成為很多減肥人士的好選擇!講完一大輪, 總之就係健康野啦, 食沙律都係想fresh d, 健康d, 呢個配答就岩晒啦~~同埋佢d 蔬菜好新鮮, 一d黃都無, 全部都好爽口, 個醬唔太多, 唔太少, 撈完剛剛好~老實講, 食刺身壽司要新鮮都係好正常, 有d高級日本餐廳會提供師傅發板壽司刺身, 呢到有得咁樣食, 一於試下啦!!! 點左"12貫板
今日約左朋友食飯, 一於食好野! 搵左間懷石料理黎試!
黑藜麥外層纖維多,口感煙韌
馬糞海膽, 吞拿魚腩, 章紅魚, 油甘魚, 鮭魚子‧‧‧etc
最正的係吞拿魚腩, 入口即溶, 齒頰留香! 馬糞海膽就新鮮到震! 食得出係即日到貨的新鮮野!!
(P.S. 呢到d wasabi 都係新鮮即磨野, 唔係一支支唧果d, 我淨係會點即磨wasabi 嫁咋XDDD)
個羊架底係燒得香香的, 比起大家見到呢個面熟d, 仲有香香的芝士醬. 師傅應該係連埋D芝士一齊黎燒! 侍應教唔夠芝士味, 可以點埋呢個加重d 個芝士味!!
起初食都怕"哇, 好似咁生咁?!" 但原來食落口個肉質口感係perfect, 一口咬落去係有滿滿的肉汁, 而且底部係熟d的, 整體食落唔覺得生, 而且呢個生熟程度剛剛好, 肉質仲好嫩!!
題外話/補充資料:
呢個價錢食到好味的懷石料理算唔錯!!! 同埋呢到D野好新鮮, 絕對值得介紹比friendsssss!!!