2018-12-09
Gordon Ramsay開新餐廳喎,鋪天蓋地既宣傳,咁猛料,當然吸引左好多人早兩個星期前book都話full house打去問嗰陣,明明話可以walk-in排隊,但去到嗰陣又話無只可以係waiting list等人no show先得,話陣間無打電話就無得食咖啦6點3去到留左個電話啦,6點9左右就打嚟話有位,但8點半要還枱原本諗住7點入到去,都仲有個半鐘食,都ok lah個包唔錯嗌左枝champagne,然後就係到乾等佢話beef Wellington要等45分鐘,但其他嘢都要等極耐等到幻彩fing噹噹開始都未有得食即係8點半還枱,但8點都仲未比嘢我地食等左勁耐係咪想比Gordon Ramsay講粗口鬧但不得不感嘆香港既夜景真係好靚Grilled Diver Scallops ($158)如果大家有食過酒樓既西蘭花炒帶子,就會發現依舊嘢一入口同酒樓食嗰啲係無分別咖我以為會係一個燒到個面微脆,而且鮮甜爽口既帶子點知係西蘭花炒帶子既味,連個口感都係一樣,霉霉地咁,一啲鮮味都無面頭有啲青蘋果,酸到一個極致除左粒帶子大粒啲,擺得西式啲之外,諗唔到有咩原因要係依到食依粒”西蘭花炒帶子”Beef
個包唔錯
但不得不感嘆香港既夜景真係好靚
Grilled Diver Scallops ($158)
Beef Wellington ($888)
以為終於等到主角點知係繼續失望
究竟係依舊嘢唔好食,定係原本依個菜式就係唔好食我都望唔透牛扒、酥皮同蘑菇蓉三樣嘢雖然擺埋一齊,但食落係好分開所以我唯有分返落3樣嘢嚟講
牛扒,最失望係依塊牛扒無味既,不論係肉味定調味,都係無既加左個bearnaise,就淨係會食到個汁既味重點既牛扒竟然都唔好食,真係好傷心個酥皮都唔夠脆,可能沾到啲蘑菇蓉,仲淋淋地個蘑菇蓉,我唔食蘑菇既關係,所以都唔係好識欣賞
個配菜薯蓉都真係一般般
仲嗌左其他幾樣配菜:
Cauliflower Cheese ($58)成餐唯一一樣好好食既嘢芝士啱啱好,唔會太重味或者太膩,加埋椰菜花
French Fries ($48)唔知係咪同mcdonald同一個供應商呢唔係唔好食既,但無咩特別
Caramelised Onion($18)成日見Gordon Ramsay啲片整caramelised onion整到好好食咁點知中晒伏完全唔夠甜,可以話一啲甜味都無食落去係仲係半生既洋蔥一啲都食唔出有caramelise過
Whole Black Pepper Baby Chicken ($248)
算係唔差,唔會話難食,但又唔係好食有啲似taste入味三四十蚊嗰啲烤雞既質素或者食食下kfc唔覺意扯開左塊皮,淨係得返個肉既話,嗰個肉就係依舊雞咁咖啦
依個沙律真係不得了個麵包吸晒嗰啲汁,酸到呢如果唔覺意dum左個麵包落垃圾桶,又沾濕左,又要拎返上嚟食既話,應該就係依個包既味個麵包又濕又淋又凍又酸,食落就好似有陣酸縮味咁
4個人埋單2000多啲依到望出去個景係真心靚,依個景如果配美食,都值既不過,今晚既嘢食,真係唔會再嚟食
最後不得不提serve我地既侍應如果James Harden係用眼神防守,依個侍應就係用眼神去serve成晚都見佢眼神空洞咁望嚟望去,仲多過做嘢🤦🏻♂️
依間餐廳真係食名氣,真係吸引到人去試一次而我相信就算點話唔好食,啲人都係會繼續去試😂如果你咁啱去食返我以上既嘢,而又覺得中左伏,千其唔好覺得詑異你食完再睇返依篇文,就會有共嗚,知道有人同你一樣中伏,個心會好過啲