2017-09-10 296 瀏覽
餐廳隱藏於地庫,樓梯以數十個深灰式中式蒸蘢裝飾牆身,暗示左餐廳新派中菜既定位。門口有吧枱、高腳圓枱比人飲杯野;穿過走廊,眼前一亮!Dining area相對較明亮,配上幾幅現代畫作、巨型珠算盤、流線型梳化,中西合璧,明顯喺室內設計上花過唔少心思。無他,鬼叫而家啲後生食客注重間餐廳/擺盤係咪instagrammable多過啲食物係咪好食咩。甫坐低,waiter就仿效舊式茶樓,推住車仔問我地想唔想要幾碟appetizer。車仔上多數係冷盤,如雞絲沙律、醉雞脾等。八點前order cocktail會有30% off happy hour discount。Menu有非常多特色cocktail,組合新穎,果然夠晒驚喜!我要左招牌 Childhood Memory $108 (以下cocktail價錢都以正價顯示) - Rum, Baileys, Vitasoy Malt. 大學時期我地依班人已經會mix Baileys同朱奶,依杯就多左少少rum酒味,而麥精同baileys令整體口感順滑香濃,好飲、易入口。Umeshu sour $108 - umeshu with Akashi blende

Childhood  memory

Umeshu sour $108 - umeshu with Akashi blended whiskey, lemon juice, orange blossom water, hibicious syrup, egg white. 酒味唔重,粉紅色cocktail & 白色泡泡上輕輕放上一片橙乾,好citrusy、girly既感覺。
Umeshu sour

Som tam $128 - gin, green papaya juice, chili and pepper syrup, lime juice. 以貌似舊式筷子桶既竹杯裝住,加上一朵紅花作點綴,酸甜清新,外表同味道一樣咁有東南亞風味。

Chinese Negroni $138 - Chamomile infused Tanqueray No.10, Scotch whiskey, campari, bianco vermouth. 傳統Negroni加入whiskey同清新既洋甘菊,出奇地夾味,very well-balanced。係四杯入面味道最複雜、最masculine既。
Chinese Negroni

一杯落肚,梗要食小食助興。手撕雞沙律配自家芥末醬 $72 - 芥末醬份量剛好,唔會乾亦唔會水汪汪,配手撕雞同新鮮沙律菜係唔會出錯既combo。醉雞捲 $68 - 只用雞脾肉,醃得入味,加幾粒圓肉、杞子畫龍點睛,唔錯。
手撕雞沙律配自家芥末醬
醉雞捲

跟人頭嗌左五六個hot dish,款款份量都唔多,好聽啲,就係可以試多幾款🌚 烤鴨烏冬Pizza $138 - 聽落其實有啲噁心,pizza上面有烏冬?! 原來係將烏冬煎到麵餅咁,直徑只有太概5、6吋,上面舖上烤鴨片、烤鴨醬、Mozzarella、京蔥。烤鴨預左唔正宗;Mozzarella同烤鴨醬一唔太夾、二太咸,最大敗筆係烏冬pizza底係淋既👎🏻食左一啖已經唔想食。
烤鴨烏冬Pizza

麻婆豆腐焗薯條 $98 - 砵仔咁上,有豆腐、豬肉碎、芝士一齊焗。焗薯條一定冇炸既咁脆,不過較得我歡心,食落冇咁熱氣嘛。個味唔係好似麻婆豆腐,缺乏花椒香,當普通芝士肉碎焗薯條食既都ok既。
麻婆豆腐焗薯條

包拼盤 $188 - 三款迷你包分別係豬腩割包、和牛漢堡包、黃金魚柳包文治。豬腩割包中夾左好多蟲草花,對整體味道無甚作用,豐富口感而已;和牛漢堡上有一大片黑木耳,again同漢堡唔太夾,不過漢堡本身厚厚一塊,肉味仲過得去;冇試最後既黃金魚柳,但係食左小小黃色包 ,以為係馬拉糕d friend,原來咸咸地、椰味濃。整體非常唔值平均 $63 一個。
包拼盤

喇沙炒扁意粉 $168 - tiger prawns, beancurd, cucumber, bean sprouts, cherry tomatoes, coconut milk, cilantro. 全晚最好食既一道菜!虎蝦有咬口,喇沙汁又椰又鮮(比起上月喺西營盤Noodies食既好太多),扁意粉咬口剛好而且掛汁👍🏻
喇沙炒扁意粉

韓式烤牛肉煲仔飯 $188 - 打開煲蓋,舖面既一半係牛肉、一半係泡菜。牛肉厚厚地,烤至medium rare,中間仍然係粉紅色,牛味濃、唔韌,個個都話正。不過!飯竟然係淋bat bat既!本身已經知喺依啲fusion食肆嗌煲仔飯唔會食到有飯焦,但冇諗過煲個飯都可以咁失敗,非常之冇誠意既一道菜👎🏻👎🏻👎🏻👎🏻
韓式烤牛肉煲仔飯

野菌意大利粉卷配自製日式麵豉忌廉 $138 - with homemade cilantro and spring onion. 幾好食,好多菌粒喺中間,雖然食唔出有麵豉。
野菌意大利粉卷配自製日式麵豉忌廉

埋單每人三百幾,cocktail認真唔錯,好有創意。可惜食物大多只為fusion而fusion,食材配搭奇怪、質素參差,大有進步空間。

2017-09-06
Childhood  memory