2021-07-12
平時係中環附近返工都好少會上IFC食嘢,而今次朋友就book左呢間餐廳補慶祝我生日,一入到去成個環境都好高級,而係入面食野既人都著到好elegant,唔係西裝就smart casual, 睇得出大家都應該係附近返工既藍領人士。呢間餐廳主要既侍應都係外籍人士,所以落order既時候都記得要用返英文落單啦。坐低之後會人過嚟問你飲咩水,你可以揀普通既distilled water 或者揀sparking water, 而我哋就揀咗一支$68既sparking water。同埋侍應會送嚟一份welcome既雜錦麵包同脆片作為小食。我地兩個人分別嗌左3款野食,包括一個二人份既海洋滋味冰鎮拼盤($688),一份半隻既香草烤雞配烤雜菜($268)同一個Borgala溫泉蛋風乾豬面頰肉水牛芝士薄餅($198)。🦞海洋滋味冰鎮拼盤($688)海洋滋味冰鎮拼盤包括左4隻生蠔,兩件長腳蟹腳,一隻龍蝦開邊,數隻既蝦,大蜆,青口同海螺。好值得一讚既係佢呢度既急凍蝦已經幫你打開,唔使你用手就食到,好方便!生蠔好重海水味,加小小檸檬汁已經好夠味,另長腳蟹肉好爽口,一啲都唔梅,所有都好多高質素。🐔香草烤雞配烤雜菜($
🦞海洋滋味冰鎮拼盤($688)
🐔香草烤雞配烤雜菜($268)
呢個大大份,烤薯仔好香,而且份量好多。而雞有半隻甘多,而且大多數都已經去曬骨,好方便食用,而烤雞好香同入味,下次黎都會再試。
🍕 Borgala溫泉蛋風乾豬面頰肉水牛芝士薄餅($198)
Pizza 大大個,中間有個溫泉蛋,大家可以攪勻隻蛋撈埋個pizza一齊食,而且pizza上面既豬頰肉好嫩滑同爽口,同個pizza好夾。
下次如果再要揀餐廳我都會揀呢間,有好多其他唔同既菜式都好想試下😋😋