2019-03-14 151 瀏覽
今日收工同屋企人食飯,有時要選擇食咩都幾煩,醒起小弟之前去過既拉麵店幾好食,就叫埋屋企人去食。餐廳環境舒適,店內有張日式拉麵店式的長 bar 枱,裝修有日式風格。用填紙仔既方式點餐,可以組合出自己想食既拉麵。見到餐廳有做比較特別嘅優惠, 每個拉麵加30蚊 就可以任食拉麵嘅配料, 啱曬啲食一碗拉麵唔夠飽嘅朋友, 不過當日我唔算係好肚餓所以冇加到。黑蒜油拉麵配豚肩叉燒呢個係屋企人叫嘅, 不過我都試咗少少味, 落枱嘅時候已經聞到蒜香, 個湯底應該係豬骨湯加黑蒜油, 濃味得來唔會太鹹。 豚肩叉燒的肥肉較少,做得都好入味, 淋身。辛辣拉麵配豚角煮(中辛)近排都食開辣, 所以挑戰下自己叫咗中辣, 都幾辣,但個湯底係辣中帶香, 唔係一味得個辣字, 我揀咗粗麵, 麵身爽口彈牙,豚角煮肥瘦適中,厚身入味。玄米茶+達摩梳打話說上次來已經幾個月前,餐廳都保持到水準, 抵讚。

用填紙仔既方式點餐,可以組合出自己想食既拉麵。

黑蒜油拉麵配豚肩叉燒

辛辣拉麵配豚角煮(中辛)

玄米茶+達摩梳打

話說上次來已經幾個月前,餐廳都保持到水準, 抵讚。
2019-03-12
  • 豚角煮