2025-01-11
尖沙咀 |霜瀛 ▪️▪️▪️ ▪️▪️▪️ ▪️▪️▪️餐廳 : 霜瀛地址 : 尖沙咀金馬倫道33號The Cameron 1樓102號舖▪️▪️▪️ ▪️▪️▪️ ▪️▪️▪️中午想食好少少獎勵下自己🌈決定約朋友去食個Lunch Omakase又發現霜瀛依家做緊買一送一,不用想立即訂位去試試💫享受一頓豐富Lunch Omakase 之旅💫位於尖沙嘴,地方易找,店內裝以淺木色設計為主,簡潔明亮,全吧枱式設計,可以近距離欣賞師傅手藝,同埋師傅好好記性,認得我😂笹 SASA (原價 $880/位) 買一送一連加一之後5百蚊左右位, 超值💫先付3品💢水雲 - 微酸開胃💢湯葉 - 即日本腐皮, 豆香味濃💢蟹膏豆腐 - 加入蟹膏, 味道香滑💢茶碗蒸 - 櫻花蝦茶碗蒸,面頭佈滿櫻花蝦,滿滿咸香,蛋香滑💫🦪日本生蠔 - 黃金武士生蟲蠔,放有酸啫喱跟辣蘿蔔,味道鮮甜💫💢活八爪魚 - 連吸盤,吸盤脆口,灑上竹炭鹽、柚子,味道提鮮💫💢櫻花木煙薰劍魚 - 面頭加金箔、酸汁、芝麻,魚油豐富,入口煙薰味濃💫💢野菜雞卷 - 雞肉中間卷上甘筍四季豆,配上海苔汁,香滑可口💫壽司🍣🍣鲂鮄魚 - 配上柚子胡椒,魚油細滑,香味濃郁。🍣伊左木 - 三星漬,
▪️▪️▪️ ▪️▪️▪️ ▪️▪️▪️
餐廳 : 霜瀛
▪️▪️▪️ ▪️▪️▪️ ▪️▪️▪️
中午想食好少少獎勵下自己🌈
決定約朋友去食個Lunch Omakase
又發現霜瀛依家做緊買一送一,不用想立即訂位去試試💫
享受一頓豐富Lunch Omakase 之旅💫
先付3品
💢水雲 - 微酸開胃
💢湯葉 - 即日本腐皮, 豆香味濃
💢蟹膏豆腐 - 加入蟹膏, 味道香滑
壽司🍣
🍣鲂鮄魚 - 配上柚子胡椒,魚油細滑,香味濃郁。
🍣伊左木 - 三星漬,魚質彈牙。
🍣鰤魚 - 山葵漬,肉質緊實,油脂豐腴,鮮美且醇香濃郁,肥而不膩。
🍣帆立貝 - 加青檸汁,鮮甜肥美。
🍣赤蝦 - 面頭放上魚子醬,味道層次豐富。
🍣金線雕 - 即香港紅衫魚,放上芥末籽,非常鮮味。
🍣中拖羅 - 配淡雪鹽,油脂豐富。
🍣北海岸馬糞海膽 - 噴上食用金粉,視覺味道雙重享受。
🫕湯 品- 加入了尊菜,即水蓮種子,口感好似啫喱,增加口感。
🍨甜品 - 薑味雪糕、焙茶雪糕,這裡雪糕由日本入口,味道十足,必定要食💫