2018-05-18
Mangio gustoso gelato al nocciola!意思係我食咗杯好味嘅榛子雪糕。.話說最近學緊意大利文,同埋見去親意大利嘅朋友都話要「一日一gelato」。未食過gelato嘅我,一直都想知意大利嘅gelato有咩咁特別~其實意大利文gelato就即係英文嘅雪糕。係囉,咪又係雪糕一杯,可以有幾唔同啫🤔 正正因為咁,決定去試試gelato究竟有咩魅力😆 簡單上網search咗一輪,見到有幾間專賣gelato嘅雪糕食評都唔錯,例如ifc間grom、灣仔玫瑰花型givres等等,大部分都喺港島區。九龍人冇乜選擇,就去咗又一城間Venchi。.叫咗一杯baby size ($40) 嘅榛子雪糕(Hazelnut)。其實baby size純粹係單球咁解,絕對唔算細杯,食到幾飽吓!性價比好高,比起一球都要$45嘅haagen daz,甚至更貴嘅Godiva,絕對更抵!所謂嘅regular size ($62) 其實係雙球😍 本身諗住叫鹽味拖肥 (Salted Toffee)的,但試味覺得太甜,所以揀咗榛子。.店員好友善,細心咁潷雪糕—原來潷gelato要有特別技巧架,所以gela
意思係我食咗杯好味嘅榛子雪糕。
店員好友善,細心咁潷雪糕—原來潷gelato要有特別技巧架,所以gelato通常個形狀都係咁(個人覺得有啲似花輪同學嘅髮型😆)。第一啖食落去已經覺得質感同一般雪糕好唔同,口感好幼滑,咬落去又有少少煙韌嘅感覺,好似入面有啫喱咁,真係好特別。因為佢煙韌嘅質感,所以食嘅時候雪糕可以變到灣形都唔會跌。我睇食評已經見到啲人話gelato滑得嚟煙韌,都覺得好矛盾,真係食落先知呢個形容無錯!🤣 榛子味好濃,甜得嚟唔會膩,味道剛好😊
總括嚟講食完好有滿足感,如果兩個人食雙球仲抵!今次去間店無好多人推介嘅開心果同焦糖燉蛋味,啲味道比較普通,希望下次有更多味道揀。一定會再去😍