2020-09-27
星期六2點幾,2位,等左大概15分鐘。用餐時間60分鐘,人齊入座。鋪位一半係木工房賣傢俬/飾品,用餐位置就係得咁多。其實係超級細。 鮮蝦西蘭花扁意粉配西柚汁|$128(Set包咖啡/紅茶/檸檬水 同 沙律)大蝦不錯,算幾爽口,可惜麵條偏腍,沒有al dente,面頭配料和好多杏仁片,增加口感,西柚味欠奉,整體不過不失啦。鯷魚乳酪青提扁意粉|$118抱住探險心態order鯷魚意粉,諗住會鹹魚咁鹹,點知同青提出奇地夾,加上面頭焦糖杏仁條,整體比大蝦意粉好食。同埋呢碟有cream sauce,冇咁乾。敗筆都係意粉太腍。黑醋沙律(跟餐)調味好重手,黑醋味太濃。Flat White(跟餐加$28)味道偏酸嘅咖啡。煙熏海鹽70%朱古力曲奇(3 pcs)|$38朋友買咗呢個返去食,佢話味道同質地都麻麻,佢俾負皮,我無試到所以唔評論。麻薯提拉米蘇|$38好甜好濕,我不喜歡。可能因為星期六,成間餐廳好迫好多人,同埋食到一半,後面張枱加咗位,我同後面嗰個人差唔多係背貼背咁坐,完全零social distance,感覺好差。文青cafe只係賣點,食物打卡一流,味道真係好一般。60分鐘就要交台,chill唔到
用餐時間60分鐘,人齊入座。
鮮蝦西蘭花扁意粉配西柚汁
鮮蝦西蘭花扁意粉配西柚汁|$128
(Set包咖啡/紅茶/檸檬水 同 沙律)
鯷魚乳酪青提扁意粉
鯷魚乳酪青提扁意粉|$118
黑醋沙律(跟餐)
調味好重手,黑醋味太濃。
Flat White(跟餐加$28)
味道偏酸嘅咖啡。
煙熏海鹽70%朱古力曲奇(3 pcs)|$38
麻薯提拉米蘇
麻薯提拉米蘇|$38
好甜好濕,我不喜歡。
文青cafe只係賣點,食物打卡一流,味道真係好一般。60分鐘就要交台,chill唔到喎😂,閒日可能會好d。cafe黎講觀塘有其他更好嘅選擇。