2015-12-22
除了生日外,聖誕節係另一個蛋糕必備嘅節日。今年聖誕節會喺屋企同家人渡過,想揀定心水蛋糕,路過油塘大本型的Spade byLassana見到呢個Oh Christmas Tree,索性買回家試。(其實係抹茶控嘅藉口,根本自己想食XDDDD)Oh Christmas Tree吸引我嘅原因絕對係因為外型超級可愛!! (星星應該在樹頂HAHA~ 掛住食無整番靚仔佢....)成棵迷你聖誕樹,上面的小糖果同星星裝飾,可補償屋企無得set聖誕樹嘅願望~雖然好似好細,但份量可俾4-6人食~蛋糕由抹茶mousse、白朱古力忌廉配上朱古力蛋糕而成,外層鋪滿抹茶忌廉唧花,粒粒cream嘅size都一樣,手工精細,非常考功夫!先試一啖抹茶mousse,濃濃嘅抹茶香加上軟滑嘅mousse,很討好。切開後就係由朱古力海棉蛋糕及chocolate mousse組成嘅朱古力夾心內層,味道香甜但唔會膩。而且,抹茶同朱古力原來係一個很match嘅組合,我一個人KO了兩大塊!$248有棵食得嘅靚靚聖誕樹,抵呀!!
Lassana見到呢個Oh Christmas Tree,索性買回家試。(其實係抹茶控嘅藉口,根本自己想食XDDDD) Oh Christmas Tree吸引我嘅原因絕對係因為外型超級可愛!! (星星應該在樹頂HAHA~ 掛住食無整番靚仔佢....) 成棵迷你聖誕樹,上面的小糖果同星星裝飾,可補償屋企無得set聖誕樹嘅願望~
雖然好似好細,但份量可俾4-6人食~
先試一啖抹茶mousse,濃濃嘅抹茶香加上軟滑嘅mousse,很討好。切開後就係由朱古力海棉蛋糕及chocolate mousse組成嘅朱古力夾心內層, 味道香甜但唔會膩。而且,抹茶同朱古力原來係一個很match嘅組合,我一個人KO了兩大塊!
$248有棵食得嘅靚靚聖誕樹,抵呀!!